GÜNÜBİRLİK OPERATİF HİSTEROSKOPİ SONRASI İNTRAVENÖZ DEKSKETOPROFEN TROMETAMOL VE PARASETAMOL’ÜN ANALJEZİK ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI: RANDOMIZE, ÇIFT KÖR, PLASEBO KONTROLLÜ ÇALIŞMA
A.KOÇUM
1, M.ŞENER
1, H.İZMİRLİ
1, A.ARIBOĞAN
1, B.HAYDARDEDEOĞLU
2
BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON BÖLÜMÜ, ANKARA 1 BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM BÖLÜMÜ, ANKARA 2
Günübirlik operasyonlardan sonra yeterli ağrı kontrolü hastaların erken taburcu olmalarında önemlidir. Opioidlerin yan etkileri, günübirlik hastalarda kullanımlarını kısıtlamaktadır. Nonopioid analjeziklerin intravenöz formları postoperatif ağrı tedavisinde kabul edilebilir yan etkileri ile hasta güvenliğini ve konforunu arttırmaktadır. Yeni kullanıma giren nonopioid ajanlardan intravenöz (iv.) deksketoprofen trometamol ile iv. parasetamol ‘ün günübirlik operatif histeroskopide postoperatif analjezik etkinliklerini karşılaştıran bir çalışmaya rastlanmamıştır.
Çalışmamızda, operatif histeroskopi geçiren hastaların postoperatif ağrı tedavisinde iv. parasetamol ile iv.deksketoprofen trometamol’ün analjezik etkinliklerini karşılaştırmayı planladık.
Fakülte Etik Kurul izni (KA09/258) ve hasta onayı alındıktan sonra ayaktan, ASA I-II, genel anestezi altında operatif histeroskopi operasyonu geçirecek 114 hasta prospektif, randomize olarak çalışmaya alındı. Hastalar 3 gruba ayrıldı. Grup D’ye iv. 50mg deksketoprofen trometamol, Grup P’ye iv. 1000 mg parasetamol ve Grup C’ye intravenöz % 0.9 NaCl tek doz olarak uygulandı. Postoperatif 15 dk, 30 dk,1 s, 2 s ve 3. s’lerde Görsel Ağrı Skalası (VAS) ile ağrı şiddeti, ağrı hafiflemesi, sedasyon, bulantı-kusma skorları, diğer yan etkiler ve ek analjezik ihtiyaçları kaydedildi. VAS ≥ 40 mm olan hastalara ek doz analjezik olarak iv. meperidin 0.25 mg/kg uygulandı.
VAS skorları Grup D’de 15 dk,30 dk 1 s ve 2. s izlemde Grup C’ye göre daha düşük; 15. dk ve 30. dk. Grup P ye göre daha düşük bulundu. Grup D’de Grup P ve Grup C’ye göre opioid ihtiyacı olan hasta oranı (sırasıyla % 34, % 60, % 63; p < 0.05) ve ihtiyaç duyulan opioid miktarı (sırasıyla 0.10 ± 0.16 mg/kg, 027 ± 0.33 mg/kg, 0.28 ± 0.25 mg/kg; p < 0.05) anlamlı olarak daha düşük bulundu. Ağrı hafiflemesi postoperatif 15. dk’da Grup D’de Grup C’ye göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p < 0.05). Sedasyon skorları,bulantı-kusma ve diğer yan etkilerde fark bulunmadı.
Günübirlik operatif histeroskopide iv. deksketoprofenin postoperatif analjezide parasetamol ve plaseboya göre daha etkin olduğunu düşünüyoruz.
|