İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-97

DİŞ HEKİMLİĞİNDE LOKAL ANESTEZİKLERE BAĞLI ALLERJİ

E.ÇAĞIRAN 1, T.BALCIOĞLU 1, C.EFEOĞLU 2, H.KOCA 2


EGE ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 1
EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKULTESİ AĞIZ VE ÇENE CERRAHİSİ AD 2

Allerji, belli bir allerjene karşı vücudun duyarlılığı ve bu antijenle tekrar karşılaşılması sonucu oluşan,organizmaya zararlı immünolojik reaksiyonlarla sonlanabilen bir durumu ifade etmektedir. Diş hekimliğinde lokal anestezik maddelere karşı gelişen allerjik reaksiyonlar son derece nadir olmakla beraber, çoğu hasta bu maddelere karşı allerjisi olduğunu belirtmektedir. Bu çalışmanın amacı lokal anesteziklere karşı allerjisi olabileceği düşünülerek allerji konsultasyonu istenen hastalarda test sonuçlarını ve bu hastalarda işlem sonrası gelişen reaksiyonları araştırmaktır.

Bu çalışmada diş tedavisi planlanan allerji öyküsü bulunduğu için, girişim öncesi allerji konsultasyonu istenen 30 hastanın arşiv notları retrospektif olarak incelenmiştir. Kendilerinde ve/veya ailede allerji öyküsü varlığı, daha önce diş çekimi yapılıp yapılmadığı, önerilen lokal anestezik ile yapılan diş çekimi sonrası, allerji gelişip gelişmediği kaydedilmiştir.

30 olgunun 24’ünde (%80) daha önce diş çekimi yapılmıştı. 24 hastanın 12’sinde ise (%50) önceki diş çekimi sonrası gelişen allerji öyküsü tesbit edildi. Olguların 6’sının (%20) ailesinde allerji öyküsü vardı.Allerji konsultasyonu istenen hastaların 6’sında (%20) değerlendiren konsultan hekimin önerisiyle test yapılmamıştı. Allerji testi yapılan 24 hastanın 23’ünde (%76,7) negatif, 1 hastada ise (%3,3) pozitif sonuç saptandı. İşlem sonrası allerji gelişen tek hasta daha önce genel anestezi sonrası allerji öyküsü olan ve allerji konsultasyonu sonucu pozitif olan bir hastaydı.

Lokal anestezikler diş hekimliğinde yaygın olarak kullanılırlar ve genelde iyi tolere edilirler. Lokal anesteziklerle gerçek alerjik reaksiyonlar çok nadirdir. Bahsedilen olayların çoğu sıklıkla santral sinir sistemi ve kardiyovasküler sistem üzerinde yoğunlaşan toksik etkiler veya hiperventilasyon, vazovagal senkop, endojen sempatik stimülasyon şeklinde psikomotor ve operatif travma gibi lokal anestezik maddeye bağlı olmayan cevaplardır. Anafilaksi çok seyrek olmakla birlikte en tehlikeli olan reaksiyondur.Diş hekimliği pratiğinde her hastadan ayrıntılı tıbbı anamnez alınmalı ve allerji öyküsü durumunda gerekli konsultasyon sonrası riskli hastalarda gerekli tedbirler alınarak hastanın tedavisi yapılmalıdır.