GÜNÜBİRLİK ANESTEZİ UYGULANAN DİŞ CERRAHİSİ HASTALARINDA POSTOPERATİF BULANTI VE KUSMANIN ÖNLENMESİNDE METOKLOPRAMİD ETKİNLİĞİ
E.ÇAĞIRAN
1, D.SERGİN
1, T.BALCIOĞLU
1
EGE ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ANABILIM DALI 1
Postoperatif bulantı ve kusmanın (POBK); günübirlik planlanan operasyonlardan sonra hastaneden taburcu olma süresini uzatmasının yanı sıra artmış kanama riski, mide içeriğinin aspirasyonu, dehidratasyon ve elektrolit bozukluklarına da yol açabildiği gösterilmiştir.Çalışmamızda genel anestezi ile günübirlik diş cerrahisi geçirecek hastalarda POBK’yı önlemede metoklopramid’in etkinliğini kontrol grubu ile karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmaya operasyon planlanan 60 hasta alındı. Operasyona alınan tüm hastalar randomize edilerek iki gruba ayrıldı. Genel anestezi sonrası cerrahi başlamadan önce; Metpamid grubuna (Grup 1) (n=30) 10 mg metpamid , Kontrol grubuna (Grup 2) (n=30) 2 ml serum fizyolojik intravenöz olarak uygulandı. Derlenme odasına alınan hastalar 6 saat süreyle gözlendi ve kusma skorlaması yapıldı. Olgulardaki bulantı ve kusma şiddeti dört aşamalı Verbal Deskriptif Skala ile belirlendi (Hiç yok: 0 Hafif bulantı:1 Orta derece bulantı: 2 Sık kusma: 3Şiddetli kusma: 4 ). 24 saat sonunda çocukların ebeveynleri ile telefonla konuşularak, kusma öyküsü öğrenildi. Ek antiemetik alımı ve yan etkiler kaydedildi.
Hastaların demografik verilerinde istatistiksel anlamlı fark yoktu .Gruplar arasında 1. saatte Grup 1’de bulantı kusma anlamlı olarak azalmıştı (p<0.05).15,30 dk ve 4,6,12,24 saatlerde ise gruplar arasında bulantı-kusma açısından istatistiksel anlamlı fark saptanmadı.Ek antiemetik gereksinimi ve yan etkiler açısından gruplar arası istatistiksel anlamlı fark belirlenmedi.
Genel anestezi altında günübirlik diş cerrahisi geçiren hastalarda intravenöz metoklopramid’in 1. saat dışında plasebo grubuna üstünlüğünü saptamadık. Günübirlik diş cerrahisi operasyonlarında daha etkin bir antiemetik ajan seçilmesinin uygun olduğunu düşünüyoruz.
|