MAJÖR KALP CERRAHİSİ UYGULANACAK HASTALARDA VİDEO VE DİREKT LARİNGOSKOPİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONA HEMODİNAMİK YANITLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ
G.SARKILAR
1, M.SARGIN
1, TB.SARITAŞ
1, H.BORAZAN
1, F.GÖK
1, A.KILIÇASLAN
1, Ş.OTELCİOĞLU
1
NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ MERAM TIP FAKÜLTESİ 1
Bu prospektif, randomize klinik çalışma; (1) kalp cerrahisi uygulanacak hastalarda direkt laringoskop ve videolaringoskopun hemodinamik yanıtlara etkisini araştırmak, (2) zor hava yolu belirteçlerini kullanarak her iki laringoskop ile zor entübasyon yüzdelerini belirlemek için planlandı.
Etik Komite ve hastalardan yazılı onam alındıktan sonra elektif şartlarda kalp cerrahisi uygulanacak 18 yaş üzeri 110 hasta rastgele direkt laringoskopi (grup DL; n=55) ve videolaringoskopi (grup VL; n=55) grubu olarak ikiye ayrıldı.
Operasyon odasında; Mallampati skoru, hiyomental, tiromental (vertikal ve horizontal) ve sternomental mesafeler, ağız açıklığı, boyun çevresi ve hareketi, üst dudak ısırma testi, Wilson risk skoru ve mandibula değerlendirildi. Standart monitörizasyondan sonra (elektrokardiyogram, pulse oksimetre, noninvazif kan basıncı ve nöromüsküler monitörizasyon) anestezi indüksiyonu sufentanil (0.5 µg/kg), etomidat (0.3 mg/kg), rokuronyum (0.6 mg/kg) ile yapıldı. TOF 0 ölçüldüğünde entübasyon gerçekleştirildi. İndüksiyon sırasında maske ventilasyonu, entübasyon sırasında laringoskopik görüş Cormack ve Lehane (CL) sınıflaması, glottik açıklığın yüzdesi (POGO) değerlendirildi. Entübasyon süreleri kaydedildi. Entübasyon için erkeklerde 9 mm, kadınlarda 8 mm endotrakeal tüp kullanıldı. Entübasyon sonrası %100 oksijen ile ölçümler yapılıncaya kadar herhangi bir anestezik ajan kullanılmadan (8 ml/kg tidal volüm, 12 dk/soluk, PEEP=0) mekanik ventilasyona başlandı.
Hemodinamik değerlendirme noninvazif kan basınç ölçümleri ile yapıldı. Sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen satürasyonu (SpO2) bazal, entübasyondan hemen sonra ve 2.dk’da kaydedildi.
Grupların demografik özellikleri benzer bulundu. KAH, SAB, DAB ve OAB karşılaştırıldığında gruplar arasında fark bulunmadı. Entübasyon süresi VL grubunda (21.4±14.3 s) DL grubuna (16.8±11.2 s) göre daha uzundu (p=0.037). Entübasyon değerlendirme skorları; CL (p<0.01) ve POGO (p=0.03) gruplar arasında farklı idi. Diğer ölçümler arasında fark bulunmadı.
Kalp cerrahisi geçirecek hastalarda VL ve DL kullanılarak endotrakeal entübasyona hemodinamik yanıtlar benzer bulundu. VL’ler endotrakeal entübasyona hemodinamik cevabı azaltmada DL üzerine bir avantaja sahip değildir. VL daha iyi laringoskopik görüş sağlamaktadır.
|