İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2013

P-100

ROKURONYUM ENJEKSIYON AĞRISINI ÖNLEMEDE METOKLOPRAMID VE KETAMININ TEK BAŞINA KULLANIMLARI VE LIDOKAIN ILE KOMBINASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

S.ÖZCAN 1, A.YILDIZALTUN 1


ELAZIĞ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

 

Rokuronyum bromid steroidal yapıda bir nondepolarizan nöromusküler ajandır. Hızlı etki başlangıcı ve orta derecede etki süresi ile karakterize olup günlük anestezi pratiğinde sık kullanılmaktadır.  Roküronyum bromid bilinçli hastalarda  enjeksiyon yerinde yoğun bir ağrıya neden olur. El sırtında bir venden uygulandığında ağrı insidansı yaklaşık % 70-90’dır. Bu çalışmanın amacı rokuronyum enjeksiyon ağrısını önlemede önceden uygulanan metoklopramid ve ketaminin tek başına kullanımları ve lidokain ile kombinasyonlarının karşılaştırılmasıdır.

 

 

Genel anestezi gerektiren elektif cerrahi operasyon planlanan 18-65 yaş arası ASA I-II risk grubundan 60 hasta dört gruba ayrıldı. İndüksiyona başlarken damar yolunun 20 cm proksimalinde tansiyon manşonu 30 saniye süre ile 70 mmHg basınçta şişirilerek 5 mg Ketamin  ve 20 mg Lidokain (Grup I), 10 mg Metoklopramid ve 20 mg Lidokain (Grup II), 10 mg Metoklopramid (Grup III) ve 5 mg Ketamin (Grup IV) %0.09 NaCl ile 5 ml’e tamamlanarak 10 saniyede enjekte edildi. İnjeksiyonun tamamlanmasından 15 saniye sonra manşon indirilerek 10 mg (10 mg/ml) rokuronyum bromür 10 saniyede verildi.      Ağrı değerlendirme skoru kullanılarak hastalara ağrı olup olmadığı, ağrının yapısı ve şiddeti sorulup, ağrıya fiziksel cevapları gözlenerek kaydedildi.

 

 

Grupların demografik özellikleri, intraoperatif kalp atım hızı, ortalama arteryal basınç ve periferik oksijen satürasyonu değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu. Priming sonrası ağrı skorlarının değerlendirmesinde ise Grup I ile diğer gruplar­ arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p<0.001). Priming sonrası ağrı değerlendirilmesin­de, Grup I deki has­taların % 100’ünde ağrı tariflenmezken bu oran Grup II deki hastalarda %66.7, Grup III deki hastalarda %20, Grup IV deki hastalarda ise %26.7 olarak tespit edildi. Grup I ve II deki hastalarda çekme yanıtı hiç görülmezken Grup III ve IV deki hastaların % 20 de çekme yanıtı görüldü.

 

 

 

İntravenöz 5 mg Ketamin  ve 20 mg Lidokain kombinasyonunun rokuronyuma bağlı enjeksiyon ağrısının giderilmesinde  daha etkin olduğu tespit edildi.