ELEKTROKONVÜLSİF TEDAVİDE KETOFOL (KETAMİN VE PROPOFOL KARIŞIMI) KULLANIMI
G.ERDOĞANKAYHAN
1, A.YÜCEL
1, YZ.ÇOLAK
1, Ü.ÖZGÜL
1, S.YOLOĞLU
1, R.KARLIDAĞ
1, MÖ.ERSOY
1
İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1
Anestezistlerin önemli bir role sahip olduğu elektrokonvülzif tedavide (EKT), farklı anestetik ve yöntemlerle etkinlik ve güvenliği arttırmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir. Bu çalışmada EKT için ilk kez ketofol (ketamin-propofol karışımı) kullanılmıştır. Çalışmanın amacı ketofol’ün nöbet aktivitesi, hemodinamik cevap ve derlenme üzerine etkilerini belirlemek ve propofol ile karşılaştırmaktır.
Prospektif, randomize, çift kör ve çaprazlama yöntem ile dizayn edilmiş olan çalışmaya 24 hastanın toplam 144 EKT uygulaması dahil edildi. Ketofol grubuna 1 mg.kg-1 ketofol (0.5 mg.kg-1 propofol + 0.5 mg.kg-1 ketamin), propofol grubuna 1mg.kg-1 1% propofol uygulamasının ardından 0,5 mg/kg süksinilkolin verildi. Nöbet süreleri ve kalitesi [postiktal supresyon indeksi (PSİ)], hemodinamik veriler, derlenme parametreleri ve yan etkiler kaydedildi.
Motor nöbet süreleri (ketofol grubu, 29 ± 17 s; propofol grubu, 28 ± 13 s) ve EEG nöbet süreleri açısından (ketofol grubu, 41 ± 17 s; propofol grubu 38 ± 16 s) gruplar arasında istatistiksel farklılık bulunamadı. Ketofol grubunda 8 seansta ve propofol grubunda 14 seansta EEG nöbet süreleri 25 sn’nin altındaydı. PSİ değeri ketofol grubunda (89.63 ± 7.88) propofol grubuna (79.74 ± 14.6) göre anlamlı olarak yüksekti (p<0.05). Ketofol grubunda kalp hızı nöbet sonrasında ; sistolik kan basıncı nöbet sonrasında ve nöbet sonrası 1.dk.da; ortalama kan basıncı nöbet sonrasında ve nöbet sonrası 5.dk.da propofole göre anlamlı olarak daha yüksekti (p<0.05). Sözel komutlara cevap verme süresi ketofol grubunda anlamlı olarak uzundu (p<0.05). Ketofol grubunda ketamin kullanımına bağlı oluşabilecek istenmeyen psikolojik reaksiyonlar ile karşılaşılmadı.
Bu dozlarda kullanılan ketofol karışımı nöbet süresi, hemodinami ve derlenme parametreleri açısından propofole göre herhangi bir üstünlük göstermez iken propofolden daha iyi nöbet kalitesi sağladı. Birçok çalışmada EKT tedavisinin klinik etkinliği açısından nöbet kalitesinin önemi üzerinde durulmaktadır. Yine, nöbet süresinin nöbet kalitesi ile ilişkisiz olduğu ileri sürülmektedir. Ketofol’ün nöbet kalitesini ve EKT’nin klinik etkinliğini artırmak için alternatif bir strateji olabileceğini düşünmekteyiz.
|