ÇOCUKLARDA HAVAYOLU YÖNETIMINDE I-GEL VE PROSEAL LARYNGEAL MASK AIRWAY’IN ETKINLIĞININ KARŞILAŞTIRILMASI
O.TOKGÖZ
1, A.TÜFEK
1, H.KARAMAN
1, F.ÇELİK
1, ZB.YILDIRIM
1, SG.BEYAZ
2
DİCLE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1 SAKARYA ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 2
Bu çalışmada yetişkin hastalarda rutin kullanıma giren İ-Gel in genel anestezi altında paralize olmuş çocuk hastalardaki performansını p-LMA ile karşılaştırmayı amaçladık.
Elektif minör cerrahi geçiren ASA 1-2 ,1-12 yaş arası 80 hasta randomize olarak i-Gel (n=40) ve p-LMA (n=40) gruplarına ayrıldı. Genel anestezi propofol, remifentanil ve roküronyum ile sağlandı. Uygun boylarda i-Gel (no=1.5, 2,2.5) veya p-LMA (no=1.5,2,2.5) yerleştirildi. Oksijen satürasyonu, end tidal karbondioksit, kaçak volümü ve pik havayolu basıncı yanı sıra yerleştirme zamanı, deneme sayısı, ortalama kaçak basıncı, kaçak volümü, Fiberoptik görüntü skoru ve postoperatif komplikasyonlar kaydedildi.
İki grup arasında demografik veriler ve supraglottik havayolu araçlarının (SHA) yerleştirildikten sonraki hemodinamik veriler arasında fark bulunmadı. SHA yerleştirme süresi i-gel grubunda ortalama 10.7 sn, p-LMA grubunda ortalama 20.3 sn bulundu (P=0.01). ilk denemede yerleştirme başarısı arasında fark bulunmadı. Fiberoptik görüntü skoru(FOB) i-Gel grubunda (% 97.5) p-LMA grubuna göre (% 65) anlamlı olarak farklı bulundu (P=0.003). Tepe havayolu basıncı (PAP) değerleri ve kaçak volümü i-Gel grubunda p-LMA ya göre anlamlı olarak düşük bulundu (P=0.02)(P=0.03). postoperatif komplikasyonlardan p-LMA üzerinde (%10) hastada kan görülürken i-Gel grubunda hiç kan görülmedi.
Çocuk hastalarda da erişkin hastalara benzer olarak i-Gel ve p-LMA güvenle kullanılabilir. Ancak i-Gel’in yerleştirme süresinin p-LMA ya göre daha kısa olması nedeni ile çocuklarda zor havayolu idaresinde ve acil durumlarda hipoksiden kaçınmak için daha avantajlı olabileceğini düşünmekteyiz.
|