SIÇANLARDA TEK AKCİĞER VENTİLASYONUNA KADEMELİ GEÇİŞTE İNHALASYON ANESTEZİKLERİ İLE PROPOFOLÜN OKSİJENASYON ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
H.HEPAĞUŞLAR
1, O.YILMAZ
2, A.KARCI
2, S.DURU
2
DOKUDOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTE 1 DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2
GİRİŞ/AMAÇ: Bu randomize, kontrollü deneysel araştırmada, propofol ve sevofluran anestezisi uygulanan sıçanlarda tek ackciğer ventilasyonuna (TAV) kademeli olarak geçişin, oksijenasyon üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi planlanmıştır.
GEREÇ ve YÖNTEM: ........... Deney Hayvanı Araştırmaları Etik Kurulu izni ile, 16 adet sıçan çalışmaya alınmıştır. Sıçanların anestezileri, venöz ve arteriyel kanülasyonlar ve trakeostomi açılmasına kadar 40 mg/kg ketamin ve 5 mg/kg xylazine’in intraperitoneal uygulanması ile sağlanmıştır.
Trakeostomi açıldıktan sonra 15 dakika süreyle çift akciğere mekanik ventilasyon uygulananan sıçanlara, Grup 1’de (n=8) 30 dakika boyunca %2 sevofluran inhalasyonu, Grup 2’de (n=8) ise aynı süreyle 10 mg/kg/saat propofol infüzyonu uygulanmıştır. Otuz dakika sonunda, tüm sıçanlara bir dakika süreyle TAV, bir dakika süreyle çift akciğer ventilasyonu (ÇAV), bir dakika süreyle TAV, bir dakika süreyle ÇAV ve en son olarak 15 dk süreyle TAV uygulanarak kademeli olarak tek akciğer ventilasyonuna geçilmiştir. Bu süreside gruplarda tarif edilen anestezi uygulamalarına devam edilmiştir. Her iki gruba ait sıçanlarda 15 dk’lık TAV döneminin 5. ve 15. dakikalarında arteriyel kan gazı örneklemeleri yapılmış ve intrapulmoner şant oranları hesaplanmıştır.
Gruplararası karşılaştırmada (Mann-Whitney U), grup içi farklılığın değerlendirilmesinde Kolmogorov–Smirnov Testi kullanılmıştır.
Gruplar arasında; PaO2 ve şant oranları stabilizasyon dönemi sonrasında, (p> 0.05, p> 0.05, sırasıyla), TAV’ nun 5. dk’sı (p> 0.05, p> 0.05, sırasıyla) ile 15. dk’ların (p> 0.05, p> 0.05, sırasıyla) istatistiksel anlamlı fark saptanmadı. Her iki grupta stabilizasyon dönemine kıyasla TAV’ın 5. dk’sında PaO2 değerinde istatistiksel olarak anlamlı düşüş gözlendi ve bu düşüş TAV’ın 15. dk’sında da devam etti.
Sıçanlarda iskemik ön-koşullamaya benzer şekilde TAV’na geçtiğimiz bu çalışmada, farklı anestezi yöntemleri ile oksijenasyon ve intrapulmoner şant oranları arasında fark gösterilememiştir.
|