İNDÜKSİYONDA, PROPOFOL, SEVOFLURAN VE SEVOFLURAN + PROPOFOL KULLANIMININ, LARİNGEAL MASKE (LMA) YERLEŞTİRME KOŞULLARINA ETKİSİ
B.MERİÇDOĞAN
1, A.ÖZGÖK
1, B.YAMAK
1, S.ÜNVER
1, Ö.ERDEMLİ
1
TYİEAH 1
Son zamanlarda endotrakeal entübasyona alternatif olarak Laringeal maske (LMA) uygulaması sıklıkla yapılmaya başlanmıştır.
LMA’nın yerleştirilmesi için en çok tercih edilen iki ajan olan propofol ve sevofluranın hem tek başlarına hem de bir arada kullanımlarındaki, LMA yerleştirme rahatlığı, üst hava yolları reflekslerini baskılama başarılarını, indüksiyonlarının hemodinamik etkileri ve post operatif hasta konforunu değerlendirmeyi amaçladık.
Çalışma hastane etik kurul onayı alınarak elektif ürolojik cerrahi operasyonlarında, prospektif, randomize ve çift kör olarak toplam 84 hasta üzerinde yapıldı. Hastalar rastgele sevofluran, propofol, sevofluran-propofol gruplarına ayrıldı. Hastalara indüksiyon yapıldıktan sonra bilinç kaybı ve çene açılma süreleri, başarılı LMA yerleştirme sayıları kaydedildi. Fiber-optik bronkoskop ile üst hava yolu reflekslerini derecelendirmek amacıyla irritasyon uygulandı ve oluşan yanıtların görüntüleri daha sonra kör bir anestezist tarafından değerlendirildi. Subjektif semptomlar (disfaji ve boğaz ağrısı) post operatif 0. 2. ve 24 saatlerde derecelendirilerek kaydedildi.
Hastaların gruplara göre demografik verileri arasında fark yoktu. Gruplar incelendiğinde; bilinç kaybı süresi ve çene açılma süresinin sevofluran-propofol grubunda anlamlı ölçüde kısa olduğu, ilk denemede LMA yerleştirme oranının aynı grupta %100 olarak gerçekleştiği görülmüştür. Hastaların hava yolu refleksleri fiber–optik bronkoskopla değerlendirilmiş ve gruplar arasında fark saptanmamıştır. Hemodinamik parametreler açısından gruplar arasında fark bulunamadı. Post operatif hasta şikayetleri açısından disfaji en sık sevofluran grubunda görülürken, bogaz ağrısı sevofluran propofol grubunda en az görülmüştür.
Çalışmamızın verilerinin tamamı incelendiğinde propofol ve sevofluranın bazı parametrelerde birbirlerine üstün oldukları görülmektedir. Ajanların birlikte kullanımı gerçekten indüksiyon parametrelerinde, laringeal yanıt parametrelerinde ve vital parametrelerde, ajanların tek başına kullanımıyla benzer ya da daha iyi sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Ayrıca disfaji ve boğaz ağrısı gibi postoperatif subjektif şikayetlere daha az yol açmıştır.
LMA takılması planlanan hastalarda, sevofluran ve propofolün birlikte kullanımının, anestezinin indüksiyonunda, LMA takılmasında ve postoperatif hasta memnuniyetinde ajanların tek başına kullanımına göre daha kullanışlı olduğunu düşünmekteyiz.
|