İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-43

GÜNÜBİRLİK DİZ ARTROSKOPİLERİNDE DÜŞÜK DOZ HİPERBARİK BUPİVAKAİN İLE LEVOBUPİVAKAİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Ö.SAĞIR 1, Y.MERİÇ 1, İ.ARSLAN 1, A.KÖROĞLU 1, S.ÖZASLAN 2, M.ERDURAN 3


BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
DENİZLİ ERPA ÖZEL HASTANESİ 2
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ORTOPEDİ VE TRAVMATOLOJİ AD. 3

Çalışmamızda; günübirlik diz artroskopisi yapılacak hastalarda, düşük doz hiperbarik bupivakain ve levobupivakainin duyusal, motor blok özellikleri ile taburculuk süreleri üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.

Etik kurul ve hastalardan yazılı onam alındıktan sonra 18-65 yaş arası ASA I-II tek taraflı diz artroskopisi planlanan 132 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar randomize olarak 4 gruba ayrıldı. Spinal anestezi için, Grup BF’de (n=33); 5 mg hiperbarik bupivakain + 20 µgr fentanil, Grup LF’de (n=33); 5 mg hiperbarik levobupivakain + 20 µgr fentanil, Grup B’de (n=33); 5 mg hiperbarik bupivakain+ 0.4 mL normal salin, Grup L’de (n=33); 5 mg hiperbarik levobupivakain+0.4 mL normal salin kullanıldı. Operasyon olacak bacak altta kalacak şekilde lateral dekübit pozisyonu verilerek, 25G Quincke iğne ile L4-5 aralığından spinal anestezi uygulandı. Spinal anestezi sonrası, hastalar 10 dk. lateral pozisyonda yatırıldıktan sonra sırt üstü pozisyona çevrildi. Duyusal blok dermatom seviyesi pin-prick testi, motor blok derecesi Bromage skalası ile 5 dk arayla değerlendirilerek kaydedildi. Duyu blok seviyesi T12 seviyesine ulaştığında cerrahinin başlamasına izin verildi. Ameliyat sırası ve sonrası hemodinamik değişiklikler ile ortaya çıkan komplikasyonlar kaydedildi. Duyu bloğunun T12’ye ulaşma süresi, maksimum duyu blok düzeyi, maksimum bloğa ulaşma süresi, bloğun S2’ ye gerileme zamanı, ilk idrar yapma zamanı kaydedildi. Ameliyat sonrası analjezi gereksinimi VAS ile değerlendirilerek VAS≥3 olduğu zaman kaydedildi. Cerrahi işlem sonunda spinal bloğun kalitesi, hekim ve hasta memnuniyeti değerlendirilerek kaydedildi.

Demografik veriler ve hemodinamik değişiklikler, gruplar arasında farklı değildi. Spinal anestezi bütün hastalara başarı ile uygulandı ancak, Grup B’de 1 hastada, grup L’de ise 5 hastada yetersiz blok nedeniyle genel anesteziye geçildi. T12 dermatomuna ulaşma süresi grup L’de Grup BF ve grup B’den anlamlı olarak daha uzundu. Operasyon tarafında maksimum duyu blok düzeyi, Grup BF’de diğer gruplara göre anlamlı olarak daha yüksekti. Duyu bloğunun S2’ye gerileme süresi grup BF’de grup L’ye göre anlamlı olarak daha uzun bılundu. Motor blok yoğunluğunun, grup BF’de grup L ve Grup LF’ye göre, Grup B’de L’den anlamlı olarak fazla olduğu gözlendi. Motor bloğun derlenme süresi Grup BF’de diğer gruplara göre anlamlı olarak en uzun bulundu. Blok kalitesi, hasta ve hekim memnuniyeti grup L’de diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük bulundu. İdrar yapma zamanı Grup L’de BF’den anlamlı olarak daha kısaydı. Kaşıntı, Grup BF ve LF’de diğer gruplara göre anlamlı şekilde daha fazla olduğu gözlendi. Operasyon sonrası ilk analjezik gereksinim zamanı Grup BF’de diğer gruplara göre anlamlı uzun iken, Grup L’de diğer gruplara göre anlamlı kısa bulundu. Taburculuk süresi Grup BF’de Grup B ve grup L’den anlamlı şekilde uzundu.

Günübirlik artroskopik diz cerrahisinde, 5 mg hiperbarik bupivakain levobupivakaine göre daha üstün spinal anestezi kalitesi sağlarken, 5 mg hiperbarik levobupivakain+20 µgr fentanil’e göre hemodinamiyi etkilemeksizin eşit etkinlikte spinal anestezi kalitesi, postoperatif analjezi ve derlenme sağladığı tespit edildi.