İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-37

KORONER ARTER BYPAS CERRAHİSİNDE POSTOPERATİF SEREBROVASKULER OLAY VE DELİRYUM İÇİN RİSK FAKTÖRLERİNİN BELİRLENMESİ

N.SALMAN 1, B.DURUKAN 1, A.GÜRBÜZ 1, H.YAMALI 1, B.OLGUNKELEŞ 1, S.DEĞİRMENCİ 1, İ.UÇAR 1, C.YORGANCIOĞLU 1, S.ŞEKERCİ 1


MEDİCANA INTERNATIONAL ANKARA HASTANESİ 1

 

Koroner arter bypas greft(KABG) cerrahisi sonrası postoperatif morbite ve mortalite tüm gelişmelere rağmen azalsada; serebrovasküler olay(SVO) insidansı hala %0.8-6’dır. Ayrıca SVO hastaların hastanede kalış süresini uzatan bir komplikasyondur. Çalışmamızda KABG yapılan hastalarımızın SVO ve deliryum insidanslarını ve bu duruma neden olan perioperatif risk faktörlerini belirlemeye çalıştık

 

01.01-31.12.2011 tarihleri arasında KABG yapılmış 310 hasta retrospektif olarak değerlendirildi. Postoperatif SVO ve deliryum tanısı almış hastalar seçilerek, hastaların yaş, cinsiyet, kilo, boy, MI ve SVO öyküsü, periferik vasküler hastalık(PVH), HT, DM, BY, KOAH, kardiyak cerrahi, karotid arter endarterektomi(KAE), AF, hiperlipidemi, sigara öyküsü ve ejeksiyon fraksiyonları kayıtlardan tespit edildi. Perioperatif risk faktörlerini; greft sayısı, kros-klemp, kardiyopulmoner bypas, entübasyon, hastanede kalma süreleri ve off/on pump olarak belirlendi.

 

Postoperatif SVO geçiren hastalarımızda yaş, cinsiyet, BMI, MI, HT, BY, KOAH, hiperlipidemi, kardiyak cerrahi, sigara öyküsü ve KABG’nin off/on pump yapılmasının istatiksel olarak risk faktörü oluşturmadığı görüldü. Preoperatif SVO, PVH, DM, KAE, AF öyküsü ve düşük EF’nin postoperatif SVO görülme riskini arttırdığı tespit edildi. SVO geçiren hastalarda entübasyon ve hastanede kalma süresi daha uzundu.

Deliryum gelişen hastalarda cinsiyet, BMI, MI, HT, preoperatif SVO, PVH, DM, BY, KOAH, kardiyak cerrahi, sigara, AF, hiperlipidemi öyküsü, ejeksiyon fraksiyonu ve KABG’nin off/on pump yapılmasının istatiksel olarak risk faktörü oluşturmadığı görüldü. Yaş ve KAE öyküsünün ise postoperatif deliryum riskini arttırdığı saptandı. Deliryum gelişen hastalarda greft sayısı, kros-klemp, kardiyopulmoner bypas, entübasyon ve hastanede kalma süresi açısından istatistiksel olarak farklılık tespit edilmedi.

 

Postoperatif deliryum ve SVO, kardiyak cerrahi sonrası görülen önemli komplikasyonlardandır. Bu komplikasyona neden olabilecek veya zemin hazırlayan faktörlerin belirlenmesi ve bu faktörlerin giderilmesi KABG sonrası görülen mortalite ve morbiditede azalmaya neden olacaktır.