İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-19

SPİNAL ANESTEZİDE DEKSMEDETOMİDİNİN PEROPERATİF SHİVERİNG İNSİDANSINA ETKİSİ

R.ALTUNTAŞ 1, A.ESMAOĞLU 1, A.BAYRAM 1, A.ÜLGEY 1, A.AKIN 1, A.BOYACI 1


ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1

Shivering, iskelet kasının titreme benzeri istemsiz kasılmasıdır. Hem genel anestezi hem de spinal anestezi shiveringe neden olabilir. Shivering metabolik hızı dört kata kadar artırarak; oksijen tüketimini, karbondioksit üretimini ve laktik asit miktarını artırmaktadır. Shiveringi önleyerek bu metabolik sonuçlar engellenebilir. Son zamanlarda intravenöz deksmedetomidinin shiveringe karşı etkinliği gösterildiği halde, intratekal deksmedetomidinin shiveringe karşı etkisi bugüne kadar çalışılmamıştır. Çalışmamızın amacı, spinal anestezide shivering insidansına intravenöz ve intratekal deksmedetomidinin etkisini karşılaştırmaktır.

Erciyes Üniversitesi etik kurul onayı alındıktan sonra, çalışmaya alınması planlanan hastalar çalışma hakkında bilgilendirilip onamları alındı. Spinal anestezi ile elektif cerrahi planlanan 18-65 yaş arası ASA I-II, 120 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma randomize çift kör olarak gerçekleştirildi. Hastalar rastgele 3 gruba ayrılarak; 1.Gruba: intratekal levobupivakain(15mg) ve intravenöz(iv) serum fizyolojik(SF), 2.Gruba: intratekal levobupivakain (15mg) ve iv deksmedetomidin (1μg/kg yükleme takiben 0.5μg/kg/h infüzyon, 3.Gruba: intratekal levobupivakain (15mg)+3μg deksmedetomidin ve iv SF uygulandı. Her üç grupta da intratekal verilen volüm SF ile 3.3ml’ye tamamlandı. Hastaların ortalama arter basınçları, kalp atım hızları, santral vücut ısıları, spinal bloğun T10 ’a ulaşma zamanı, shivering skorları ve komplikasyonlar peroperatif kaydedildi.

Demografik veriler, cerrahi tipi, operasyon süresi, spinal bloğun T10’a ulaşma süresi açısından gruplar arasında anlamlı fark yoktu. Peroperatif dönemde hastaların santral ısı değerleri her üç grupta da benzerdi . Shivering Grup1 de 30, Grup2 de 12, Grup3 de 3 hastada gözlendi ve gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı idi. Bradikardi Grup1 de 1, Grup2 de 17, Grup3 de 5 hastada gözlendi. Bradikardi görülme sıklığı açısından Grup1 ile Grup 2 arasındaki fark anlamlı idi. Hipotansiyon Grup1 de 6, Grup2 de 2, Grup3 de 9 hastada gözlendi. Hipotansiyon görülme sıklığı bakımından Grup2 ve Grup 3 arasındaki fark anlamlıydı.

Spinal anestezi uygulanan hastalarda shiveringi önlemede intratekal deksmedetomidin iv deksmedetomidinden daha etkindir. Bradikardi iv deksmedetomidin uygulanan hastalarda daha sık görülen yan etki olduğu halde intratekal deksmedomidin uygulanan hastalarda hipotansiyon daha sık gözlenmiştir.