İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-91

SERVİKAL İMMOBİLİZASYON SİMÜLASYONU YAPILAN HASTALARIN ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONUNDA ILMA VE GEB NİN KARŞILAŞTIRILMASI

S.ERUYARGÜNAL 1, B.DİKMEN 2, E.SÜTYILDIZ 3, MA.YAZAR 4


ANKARA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2
BİRECİK DEVLET HASTANESİ 3
DR.ŞEVKİ ATASAGUN NEVŞEHİR DEVLET HASTANESİ 4

 Zor havayolunun karşılaşıldığı durumlardan biri de entübasyon esnasında boyun hareketlerinin kısıtlı tutulması gereken hasta grubudur. Çalışmamızda servikal immobilizasyon yapılan hastalarda kör entübasyon için geliştirilmiş olan Fastrach-LMA (Intubating Laringeal Mask Airway) (ILMA) ve Macintosh laringoskop kullanarak Gum Elastic Bougie (GEB) ile yapılan entübasyonu normal entübasyonla karşılaştırdık.

Çalışmaya etik kurul izni ve hasta onamı alınan, elektif cerrahi planlanan, 18-65 yaş arası, ASA I-II, 135 hasta alınarak randomize üç gruba ayrıldı. Zor entübasyon öyküsü, servikal postür bozukluğu, geçirilmiş servikal cerrahi, BMI 30 kgm-2 ve üzerinde olan, Mallampati III-IV, tiromental mesafesi 6 cm’den daha az, gastrik aspirasyon riski olan, gebe ve çalışmaya katılmak istemeyen hastalar çalışmaya alınmadı.Tüm gruplarda servikal kolar kullanıldı. Premedikasyon yapılmadı.1 µkg-1 fentanil sitrat, 4-7 mgkg-1 tiyopental, 0,6 mgkg-1 rokuronyum bromid kullanıldı. Grup NE (Normal Entübasyon) sadece laringoskop kullanılarak,  Grup GEB (Gum Elastic Bougie) laringoskop kullanılarak GEB yardımıyla ve Grup ILMA (Intubating Laringeal Mask Airway) ILMA kullanılarak entübe edildi.  %50 O2, %50 N2O ve %2 sevofluran ile idame sağlandı. Laringoskopun ya da ILMA’nın yerleştirilme süresi, entübasyon süresi, entübasyon girişim sayısı kaydedildi. Entübasyon tüpünün trakeaya yerleştirilmesi “başarılı”; trakeaya yerleştirilememesi, ikiden fazla teşebbüs veya 60 saniyeyi geçmesi “başarısız” kabul edildi. Kullanıcı performans değerlendirmesi’ “iyi”, “orta” ve “kötü” şeklinde kaydedildi. Entübasyondan önce,0,5,10,15.dk.larda  hemodinami, ekstübasyon sonrası  boğaz hassasiyeti ve komplikasyonlar  kaydedildi.

Entübasyon başarısı GEB grubunda en yüksek, ILMA grubunda en düşüktü. Larinksin görüntülenme ve entübasyon süreleri NE ve GEB gruplarında ILMA grubuna göre daha kısaydı. Entübasyon performansı GEB grubunda en yüksek, ILMA da en düşüktü. Hemodinami ve postoperatif boğaz ağrısı açısından üç grup arasında farklılık saptanmadı. Komplikasyonlar ILMA da en yüksek, GEB ile en düşüktü.

Entübasyon kolaylığı, morbidite ve mortalite açısından; ucuz ve kolay ulaşılabilir GEB’nin servikal travmalı hastalarda tercih edilmesinin daha avantajlı olacağı kanaatindeyiz.