SJÖGREN SENDROMLU ACİL BİR HASTADA ANESTEZİ DENEYİMİMİZ
O.KILCI
1, E.MACİTAYDIN
1, R.BALDEMİR
1, F.DÖNMEZ
1, C.ÜN
1
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Giriş: Sjögren sendromu sıklıkla 20-40 yaş arası kadınlarda görülen kronik otoimmün bir hastalıktır. Ekzokrin bezlerin lenfositlerle infiltrasyonu sonucu kuru göz, kuru ağız ve bağ dokusu hastalıkları mevcuttur. Gastrointestinal, solunum, genitoüriner ve sinir sistemi tutulumları anestezik yaklaşımda unutulmamalıdır. Biz de perfore appandisit tanısıyla cerrahi girişim planlanan ve sjögren sendromu tanısı almış olan bayan hastadaki anestezi deneyimimizi paylaşmak istedik.
OLGU: 43 yaşındaki bayan hastaya perfore appandisit öntanısıyla akut appandektomi operasyonu planlandı. Özgeçmişinde trigeminal nevralji , astım, guatr, böbrek taşı ve hipertansiyon mevcuttu. Eklem ağrısı, ağız ve göz kuruluğu nedeniyle 8 ay önce Sjögren Sendromu tanısı konulduğu öğrenildi. Mevcut hastalıkları nedeniyle trileptal, dekort 4mg, ASA 100mg, flixotide nebul, hidroksiklorakin, levotiron kullanmaktaydı. Fizik muayenesinde bilateral solunum seslerinde kabalaşma mevcuttu. EKG’de D3,V3,V4 derivasyonlarında T negatifliği ve akciğer grafisinde bronkovasküler itede artış mevcuttu. Laboratuvar tetkiklerinde Hb: 13,8 gr/dl, LDH: 625IU/L, pH:7,5, pCO2:27 idi. Preoperatif değerlendirmede Mallampati I, boyun hareketleri normal olan hasta ASA III-E ile operasyona alındı. Hastaya rutin monitörizasyonu takiben preoksijenizasyon yapıldı. 80mg lidokain, 200mg propofol, 35 mg atrakuryum sonrası sorunsuz bir entübasyon yapıldı. Laringoskopide Cormack-Lehane skoru 1 olarak değerlendirildi. %50 O2 - %50 hava ve 2lt/dk sevofluran ile olgunun anestezi idamesi sağlandı. Olguya 0,0625μg/kg/dk’ dan remifentanil infüzyonu uygulandı. Operasyon boyunca olgu stabil seyretti. . Analjezik amaçlı metamizol sodyum ıv infüzyon şeklinde uygulandı. Operasyon sonunda sorunsuz şekilde ekstübe edilen hasta 15 dakika sonra derlenme odasına alındı. Postoperatif dönemde karaciğer enzimleri hafif yükselen hasta kan değerleri normale döndükten sonra 5. Gün taburcu edildi.
SONUÇ: Sjögren Sendromu çoklu sistem tutulumu sebebiyle aspirasyon, zor entübasyon, elektrolit dengezislikleri, renal ve hepatik yetmezlik ve geç derlenmeye sebep olabilir. Bu hastalarda atropin ve sedatif kullanımından kaçınılmalı, oluşabilecek problemlere karşı çözümler öngörülerek dengeli ve güvenli bir anestezik yaklaşım seçilmelidir.
|