İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-32

HASTANEMİZDE AÇIK KALP CERRAHİSİ SONRASI POSTOPERATİF MORTALİTE VE MORBİDİTEYİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

S.TIRAŞ 1, T.KUDSİOĞLU 1, Z.TUNCEL 1, N.YAPICI 1, F.İZGİ 1, Y.ALTUNTAŞ 1, S.ARSLANKURT 1, Z.AYKAÇ 1


SİYAMİ ERSEK GÖĞÜS KALP VE DAMAR CERRAHİSİ MERKEZİ ANESTEZİYOLOJİ KLİNİĞİ 1

Açık kalp cerrahisi karmaşık bir girişimdir ve mortalite ve morbiditeyi etkileyen birçok komplikasyonu da beraberinde getirmektedir. Çalışmamızda açık kalp cerrahisi geçiren hastaların preoperatif özellikleri, yandaş hastalıkları, anestezi yönetimi ve hastaların postop ekstübasyon sürelerinin mortaliteye etkisi, entübe kalma sebepleri ile bunların EuroSCORE risk skorlama sistemi ile karşılaştırılması ve değerlendirmesi amaçlandı.

Dr. Siyami Ersek Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi EAH’de hastane bilimsel kurul onayı alındıktan sonra, 2009 yılında operasyona alınması planlanan 17-82 yaş aralığında 668 hasta prospektif olarak takip edildi. Hasta özellikleri, yandaş hastalıklar, ameliyat tipi, kros klemp ve pompa süreleri, peroperatif kan kullanımı, inotrop ve İABP, postoperatif komplikasyonlar, revizyon, koroner anastomoz sayıları, ekstübe edilme, yoğun bakımda ve hastanede kalış süreleri, EuroSCORE değerleri kaydedildi. 24 saati geçmiş yoğun bakım desteği gereken olgular uzamış yoğun bakım, ekstübasyon süresi 8 saat ve üzerinde olan olgular gecikmiş ekstübasyon olarak değerlendirildi. Ameliyattan sonra hastaneden taburcu olana olan ölümler mortalite olarak kabul edildi. Hastalar, EuroSCORE değerlerine göre 0-2 (düşük risk ),3–5(orta risk), 6≤ (yüksek risk) olarak gruplara ayrıldı

Mortaliye göre EuroSCORE mortalite oranları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görüldü (p<0,01). Mortalite görülen olguların EuroSCORE mortalite oranları anlamlı düzeyde yüksekti. Çalışmamızda ROC değerini % 78.8 olarak bulduk, bu değer EuroSCORE’un risk belirlemede hastanemiz populasyonu için ‘‘kabul edilebilir’’ ölçülerde olduğunu göstermektedir(Şekil 1). Şekil 1: EuroSCORE mortalite oranı için elde edilen ROC eğrisi

Mevcut risk faktörleri ve hastaya yapılacak cerrahi girişimle ilgili gelişebilecek komplikasyonların iyi analiz edilmesi mortalite ve morbiditenin azaltılmasına katkı sağlayacaktır. Bu amaçla çeşitli risk skorlama sistemleri geliştirilmiştir(1). Hastanemiz ve dolayısıyla ülkemiz hasta populasyonunun mortalite ve morbiditeyle ilişkili faktörlerin EuroSCORE risk sınıflama sistematiğine uygulanabileceğini, anestezi ve yoğun bakım yönetiminin bu süreçleri etkilediğini gördük.