İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-61

MİTRAL KAPAK OPERASYONLARINDA LEVOSİMENDAN KULLANIMININ BÖBREK FONKSİYONLARI VE PROGNOSTİK RİSK FAKTÖRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ

M.DOĞUKAN 1, A.BAYSAL 2, M.YANARTAŞ 2, OG.KİRAZ 2, T.KOÇAK 2, H.SUNAR 2, N.GÜNDOĞUŞ 3


ADIYAMAN GÖLBAŞI DEVLET HASTANESİ 1
KARTAL KOŞUYOLU YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 2
ŞANLIURFA EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 3

Mitral kapağın değişimi veya onarımı operasyonu yapılan  düşük ejeksiyon fraksiyonlu hastalarda levosimendanın böbrek fonksiyonları üzerine etkilerinin incelenmesinin yanı sıra levosimendanın prognostik risk faktörleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. 

İleriye dönük, rastgele, çift körleme klinik çalışmada Etik Kurul onayı alındıktan sonra, ejeksiyon fraksiyonu % 45’in altında olup, çalışmaya dahil edilen 140 hastadan 128’i  çalışmayı tamamladı. Hastaların iki gruba rastgele dağılımı standard inotrop tedaviye (bir veya birden fazla çeşit olarak; dobutamin, noradrenalin, adrenalin) ek levosimendan kullanılıp kullanılmamasına göre yapıldı. Levosimendan grubunda (Grup L, n = 64), levosimendan kros-klemp açılınca yükleme dozuna (6 mg kg-1) ek olarak (0,1 mg kg-1 dk-1) infüzyonla santral kateterden standard inotropik desteğin yanı sıra  24 saat süre ile intravenöz olarak uygulandı. Kontrol grubunda  (Grup C, n = 64) ise  yalnızca standart inotropik destek verildi. Temel özellikler, ekokardiyografik bulgular, prognostik risk faktörleri kaydedildi. Serum kreatinin seviyeleri  ile hesaplanan tahmini glomerüler filtrasyon hızı (tGFH) değerleri preoperatif ve postoperatif 1., 3. ve 10. günlerde toplandı. Mortaliteyi bağımsız etkileyen perioperatif risk faktörlerinin belirlenmesi için  çok değişkenli lojistik regresyon analizi kullanıldı.

Temel özellikler, preoperatif serum kreatinin ve tGFH  değerleri gruplar arasında benzerdi (p> 0,05). Postoperatif 1. günde Grup L’de serum kreatinin (medyan; 1,10 mg dl-1 (min-maks; 0,6-2,60 mg dl-1)) Grup C’den (1,40(0,5-2,70)) ve postoperatif 3. günde Grup L’de (1,00(0,5-3,20)) Grup C’den (1,15(0,40-3,60))  düşük  (sırasıyla, p = 0,0001, p = 0,009), tGFH ise yüksekti (sırasıyla, p= 0,0001, p=0,009).  Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde; preoperatif serum kreatinin, pulmoner hipertansiyon, ejeksiyon fraksiyonu ve  postoperatif 1. gün serum kreatinin  mortalite için bağımsız risk faktörleriydi (p <0,05).

Düşük ejeksiyon fraksiyonlu ve mitral kapak operasyonu olan hastalarda, standart inotropik desteğe ek olarak 24 saat süreyle levosimendan kullanımının, yalnızca standart inotrop destek kullanılan hastalar ile  karşılaştırılmasında, postoperatif erken dönemde serum kreatinin düzeylerinde düşme ve tahmini glomerüler filtrasyon hızlarında   yükselme saptanmıştır. Preoperatif serum kreatinin, ejeksiyon fraksiyonu ve pulmoner hipertansiyon mortalite için bağımsız  risk faktörleridir.