SEZARYENDE KETAMİN: PROPOFOL KOMBİNASYONU (KETOFOL) İLE ANESTEZİ İNDÜKSİYONU
G.ERDOĞANKAYHAN
1, Hİ.TOPRAK
1, A.ASLAN
1, YZ.ÇOLAK
1, N.GÜLHAŞ
1, M.DURMUŞ
1, MÖ.ERSOY
1
İNÖNÜ ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1
Bu çalışmanın amacı sezaryen için anestezi indüksiyonunda kullanılan ketamin: propofol (ketofol) kombinasyonu ile tiyopental’i maternal ve fetal etkiler açısından karşılaştırmaktır.
Prospektif, çift-kör ve randomize çalışmaya ASA I-II, 18-35 yaş arası, genel anestezi altında sezaryene alınan, 80 miadında gebe dahil edildi. Hastalar tiyopental (Grup T) veya ketofol (Grup K) verilmek üzere iki gruba ayrıldı. Anestezi indüksiyonunda Grup T’ye 4 mg.kg-1 tiyopental, Grup K’ya ketofol (1 mg.kg-1 ketamin + 1 mg.kg-1 propofol) uygulandı. Perioperatif dönemde hemodinamik etkiler, BIS değerleri, fetal parametreler, postoperatif ağrı düzeyleri ve morfin tüketimi değerlendirildi.
Gruplar arasında demografik veriler bakımından istatistiksel anlamlı farklılık yoktu. Kalp atım hızı değerleri Grup K’da Grup T’den daha düşüktü ve entübasyon sonrası, entübasyon sonrası 15.dk değerleri arasında istatistiksel anlamlı farklılık mevcuttu. Sistolik kan basıncı ve diastolik kan basıncı açısından iki grup arasında istatistiksel fark saptanmadı. Apgar skorlaması açısından 1.dakika skorunda gruplar arasında fark bulunmaz iken 5.dakika değeri Grup K’da daha yüksek idi (p=0,01). Umblikal arter kan gazı analizinde; pH değerinin Grup K’da daha yüksek olduğu tespit edildi (p=0,034). Postoperatif ağrı skorları gruplar arasında benzer iken 24 saatlik morfin tüketimi grup K’da daha yüksek bulundu (p=0,008).
Sezaryen için anestezi indüksiyonunda 1 mg.kg-1 dozda ve (1:1) oranında kullanılan ketofol’ün maternal ve özellikle fetal etkiler açısından tiyopental’e iyi bir alternatif olabileceğini; buna karşın, postoperatif analjezik ihtiyacı açısından hastaların iyi takip edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.
|