KİMDE NASIL ZOR ENTÜBASYON?
D.SERGİN
1, E.ÇAĞIRAN
1, A.DÜŞMEZ
1, U.BİLİÇ
1, O.GÜNDOĞAN
1, I.ALPER
1, S.ULUKAYA
1
EGE ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1
Zor laringoskopi ve zor entübasyon (ZE) sıklığı sırasıyla % 1.5-13 ve % 1.2-3.8 olarak bildirilmektedir. Morbidite ve mortalite ile ilişkili olan zor veya imkânsız endotrakeal entübasyonun güvenilir şekilde önceden tahmin edilmesi önemlidir. Bu çalışmada zor entübasyonu belirlemede klinik ve antropometrik testlerin yararlılığı ve komplikasyonlarla ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Fakülte Etik Kurul onaylı, prospektif, tek kör, gözlemsel bu çalışmaya, genel anestezi altında elektif operasyon geçirmiş 18-75 yaş arası, ASA I-III sınıfı 610 hasta alındı. Hastaların demografik verileri, baş-boyun antropometrik ölçümleri, klinik testleri ve Cormack ve Lehane (CL) skorunun, ZE (Deneyimli elde 3 kezden fazla laringoskop ile entübasyon deneme gereksinimi) ve biribirleri ile ilişkisi; ayrıca hastalarda stile kullanımı, videolaringoskop kullanımı ve entübasyonla ilişkili komplikasyonlar, Ki-kare, Fisher’s exact, Mann-Whitney, Kruskal Wallis ve Lojistik regresyon testleri ile değerlendirildi.
18/610 (%2.9) olgu ZE idi. Tek başlarına değerlendirildiğinde, Mallampati, Cormack-lehane, baş-boyun hareketi, çene hareketi, girik mandibula, çıkık ön-üst dişler, Wilson risk skoru (WRS), stile ve videolaringoskop gereksinimi ZE ile anlamlı ilişkili; üst dudak ısırma testi, atlantooksibital eklem hareketi, vücut ağırlığı ve maske ile ventilasyon güçlüğü ile ilişkisiz bulundu. Stile ve videolaringoskop gereksinimi ZE’ da (%100 ve %72); normal entübasyonda (%7.9, %0) idi (p=0.000). CL skoru 1+2’de %0.2, CL 3’te %4.8, CL 4’te %46.4 (p=0.000) ZE vardı. Demografik veriler ve antropometrik testler ile klinik testler; postoperatif komplikasyonlar (boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, laringoskopta kan) ile ZE ilişkili bulundu (p<0.04).
Zor entübasyon sıklığı literatür ile uyumlu bulundu. Çalışmamızda, bazı demografik ve antropometrik testler ile klinik testler ve ZE arasında ilişkili olduğu, hasta değerlendirmede WRS’nun yararlılığı, maske ile güç entübasyon yaşanan veya CL 4 olan hastaların normal entübe edilebildiği, stile ve videolaringoskopun yararlılığı, komplikasyonlarla ZE arasındaki doğru ilişki varlığı gibi bilgiler ortaya çıkmıştır. Çalışmamız, tek başına veya bir çok faktörün beraber bulunması ile oluşan zor entübasyonun dikkatli yaklaşım ile üstesinden gelinebileceğine, ancak komplikasyonların takibinin önemine dikkat çekmektedir.
|