İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-29

SÜKSİNİLKOLİN İLE ROKÜRONYUM & SUGAMMADEKSİN ELEKTROKONVÜLZİF TERAPİLERDEN SONRA OLUŞAN MİYALJİ VE BAŞAĞRISI ÜZERNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

M.ŞAHİN 1, S.UÇAR 2, L.ŞAHİN 2, V.SARIÇİÇEK 2, F.BÜLBÜL 3


AV. CENGİZ GÖKÇEK DEVLET HASTANESİ, GAZİANTEP 1
GAZIANTEP ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON A.D. 2
GAZIANTEP ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI PSİKİYATRİ A.D. 3

Elektrokonvülzif terapi (EKT)’lerden sonra miyalji ve baş ağrısı sık görülen bir durumdur. Oluşan miyaljinin ve baş ağrısının nedeni tam olarak açıklanamamakla birlikte kullandığımız ilaçlar özelliklede süksinilkoline bağlı gelişen fasikülasyonlar muhtemel nedenleri arasındadır. Sugammadeksin kullanıma girmesi ile birlikte kısa süreli girişimlerde rokuronyum süksinilkoline alternatif bir seçenek olarak uygulanmaktadır. Biz bu çalışmamızda EKT’lerden sonra yaygın olarak görülen miyalji ve baş ağrısı ile spontan solunumun dönme ve sözel uyarılara göz açma süresi üzerine süksinilkolin ile roküronyum-sugammadeksini etkisini karşılaştırmayı amaçladık.

Etik kurul onayı alındıkatan sonra EKT uygulanacak 45 hasta çalışmaya dahil edildi. Anestezi indüksiyonu 1. grup (Grup Scc) (n=24) 1mg/kg propofol ve 1 mg/kg süksinilkolin, 2. grup (Grup R&S) (n=21) için 1 mg/kg propofol 0,3 mg/kg roküronyum ile sağlandı. Hastalara %100 O2 ile maske venilasyonu uygulandı. Tam kas gevşemesi sağlandıktan sonra elektro şok uygulandı. Rokuronyum uygulanan gruba motor nöbet sonrası 4 mg/kg sugammadeks uygulandı. Tüm hastaların ilk 3 EKT seansı; indüksiyondan sonra spontan solunum başlama zamanı, sözel uyarıya göz açma zamanı ve EKT sonrası 2., 6. ve 12. saat kas ve baş ağrı skorları açısından değerlendirildi.

Her iki grup karşılaştırıldığında demografik veriler ve hemodinamik veriler açısından gruplar arasında fark yoktu. Spontan solunum başlma ve sözel uyaranlara göz açma zamanı her üç seansta Grup R&S’de Grup Scc’e göre istatiksel olarak anlamlı derecede düşük çıktı (p<0,05). Kas ağrısı skorları 2., 6, ve 12. saatlerde, baş ağrısı skorları ise 2. ve 6. saatlerde Grup Scc’de Grup R&S’e göre istatiksel olarak anlamlı derecede yüksek çıktı p<0,05). Yan etki bakımında iki grup arasında fark yoktu.

Ekt gibi kas gevşemesi gereken kısa prosedürlerde kas ağrısı, baş ağrısı, sponatn solunum başlama zamanı ve sözel uyarılara göz açma zamanı açısından rokuronyum-sugamadeks suksinilkolinle karşılaştırıldığında maliyet dışında güvenli ve etkili bir alternatiftir.