ANEVRIZMAL SUBARAKNOID KANAMALI HASTALARDA AKUT BÖBREK HASARI GELIŞIMI
İ.EDİPOĞLU
1, C.KAMAR
1, A.BAŞEL
1, İÖ.AKINCI
1
İSTANBUL TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON ABD 1
Akut böbrek hasarı (ABH), yoğun bakım ünitelerinde (YBÜ) sık karşılaşılan, hastaların mortalite ve morbiditesini arttıran önemli bir problemdir. Tüm YBÜ hastaları göz önüne alındığında sıklığı %36 civarındadır. Bu oranın yıllar içerisinde artış göstermesine rağmen spesifik hasta gruplarında ABH gelişimi konusunda sınırlı sayıda çalışma mevcuttur. Biz çalışmamızda anevrizmal subaraknoid kanama (aSAK) tanısıyla yatan hastalarda ABH gelişimini değerlendirmeyi amaçladık.
Çalışmamız Ocak-2008/Mayıs-20012 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Nöroşirürji YBÜ’de aSAK tanısıyla yatan 250 hastanın dosyalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi ile yapılmıştır. ABH tanısı akut böbrek hasarı birliğinin (AKIN) belirlediği kriterler doğrultusunda konmuştur. Yaşı 18’den küçük, öncesinde kronik böbrek yetmezliği olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir.
Sadece 5 (%2) aSAK hastasında ABH gelişmiştir. Tüm hastalar AKIN Grade 3 olarak belirlemiş grade 1 ve 2 düzeyinde hasar görülmemiştir. Tüm hastalara renal replasman tedavisi uygulanmıştır. Hastaların dördü YBÜ tedavisi sırasında septik şok tablosu ile kaybedilmişken kalan 1 hasta salah ile taburcu olmuştur. Tüm hastaların YBÜ kalış süresi 16.5±11.5 gün, mortalite oranı %5.3 olarak bulunurken, ABH gelişen hastalarda YBÜ kalış süresi ortalama 27±21.8 gün, mortalite oranı %80 olmuştur. ABH gelişen tüm hastaların septik şok tablosundan geçtiği görülmüştür. Üç hastada pnömoniye, 2 hastada menenjite sekonder septik şok tablosu geliştiği görülmüştür.
Hastaların %49.2’sinde poliüri ve idrardan >40mEq/l Na+ kaybı tespit edilmiş, %40’ında ise serebral tuz kaybettirici sendrom veya uygunsuz ADH sendromu tanısı konmuştur. Hastaların %68.9’sinde vazospazm tedavisi için hidrasyon tedavisine başlanmışken (>3500ml/gün), %18.9’ünde indüklenmiş hipertansiyon için noradrenalin (sistolik tansiyon >160mmHg) tedavisi uygulanmıştır. Tüm hastalarda steroid kullanılmışken hastaların %40’ında infeksiyona sekonder antibiyoterapi uygulanmıştır.
aSAK hastalarında ABH görülme oranı tüm yoğun bakım popülasyonuna göre oldukça düşüktür (%2/%36). Bu hasta grubunda vazospazm tedavisinde kullanılan hipervolemi, indüklenmiş hipertansiyon tedavisi ve poliüri ile seyreden sodyum denge bozukluklarının bunda etkili olduğunu düşünmekteyiz.
|