İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-94

NON-KARDİYAK CERRAHİ GEÇİRECEK KARDİYAK HASTALARDA NEOSTİGMİN-SUGAMMADEKS KULLANIMI VE HEMODİNAMİK FONKSİYONLAR

D.KIZILAY 1, D.DAL 1, T.SARAÇOĞLU 1, EZ.ETİ 1, FY.GÖĞÜŞ 1


TC SAĞLIK BAKANLIĞI MARMARA ÜNİVERSİTESİ PENDİK EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Bu çalışmanın amacı; non-kardiyak cerrahi geçirecek kardiyak sorunu olan hastalarda, sugammadeks ile neostigmin-atropin kombinasyonunun hemodinamik etkilerinin karşılaştırılmasıdır.

Kardiyovasküler rahatsızlığı NYHA II-III olan, non kardiyak cerrahi geçirecek, 18-75 yaş arası, her iki cinsten 90 hasta uygulanacak ilaçlara göre rasgele 2 gruba ayrıldı. Grup N (n=45) deki hastalara cerrahi bitiminde, kas stimülatörü ile takip edilen kas gevşekliğinde T2 belirlendiğinde, 0,03 mg/kg neostigmin ı.v. uygulandı. Hastalara kalp atım sayısı, ilaç uygulama öncesi değerinden 5 atım (+/- 10 atım) düşük değere ulaşınca i.v. 0,5 mg atropin sülfat verildi. Grup S (n=45) deki hastalara cerrahi bitiminde, kas gevşekliğinde T2 belirlendiğinde 3 mg/kg sugammadeks i.v. uygulandı. Hastaların kalp hızı, sistolik, diyastolik ve ortalama kan basınçları; ilaç öncesi, ilaç sonrası 1.,3, 5. dakika ile postoperatif 1. ve 10. dakikalarda kaydedildi. Qtc (Qt Fridericia ve Qt Bazett) değerlerinin incelendiği elektrokardiyogram değişiklikleri; ilaç öncesi, ilaç sonrası ve postoperatif  10.dakikalarda EKG ile kaydedildi. İstatiksel olarak; iki yönlü ANOVA testi, unpaired T-test ve Pearson korelasyon testi kullanıldı. p<0,05 anlamlı kabul edildi.

Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarda QtcF ve QtcB değerlerinde anlamlı fark bulunmadı. Sugammadeks grubunda ilaç öncesine göre, ilaç uygulamasından sonraki 5. dakika ve postoperatif ölçümlerde kan basınçları ile kalp hızında yükselme kaydedildi (p<0,05). Sugammadeks grubunda, ilaç öncesine göre ilaç uygulamasından sonraki 1. dakikadaki kalp atım hızındaki düşüş anlamlı bulundu (p<0,05). Neostigmin grubunda ilaç uygulamasından sonraki 3. dakikada ve postopertaif ölçümlerde ilaç öncesine göre, kalp atım hızı ve sistolik kan basınçlarında yükselme kaydedildi (p<0,05). Diyastolik basınç değerlerindeyse ilaç öncesine göre, ilaç sonrası 5.dakika ve postoperatif ölçümlerde yükselme kaydedildi (p<0,05). Sugammadeks grubundaki sistolik, diyastolik, ortalama kan basınçları ve kalp atım hızları; neostigmin grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu (p<0,05).

Non-kardiyak cerrahi geçirecek kardiyak hastalarda, rokuronyumla oluşturulan nöromüsküler blokajın geri döndürülmesinde sugammadeks kullanımı, neostigmin-atropin kombinasyonunun kullanımına göre, hemodinamiye olan etkisi daha az olduğu için tercih sebebi olabilir.