İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-47

KISA SÜRELİ AMELİYATLARDA KLASİK, FASTRACH VE SUPREME LARİNGEAL MASKENİN ETKİNLİK VE KOMPLİKASYONLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

E.KÖMÜR 1, N.BAKAN 1, Ş.GÖKSUTOMRUK 1, G.KARAÖREN 1, Z.TOPAÇ 1


ÜMRANİYE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Laringeal mask airway(LMA); entübasyondan daha az invaziv, maskeden daha güvenli, hipofarinkse yerleştirilen, havayolu sağlama gerecidir. Çalışmamızda Klasik, Fastrach ve Supreme LMA’larının Bispektral İndeks (BİS) temel alınarak sağlanan benzer anestezi derinliğinde; yerleştirme parametreleri, hemodinami, peroperatif etkinlik, peroperatif ve postoperatif komplikasyonlar yönünden karşılaştırılması amaçlandı

Etik kurul ve hasta onamını takiben, kısa süreli elektif cerrahi girişim geçirecek 18-70 yaş, ASA l-ll, 90hasta çalışmaya alındı. Premedikasyonu (midazolam0,03mg/kgIV) takiben; indüksiyonda fentanil 1,5mcg/kgIV., propofol 1-2mg/kgIV. ve idamede 5litre/dk. taze gaz akımı içinde sevofluran%1-2, O2/N2O%50/50 verildi, kas gevşetici kullanılmadı. Hastalar rastgele 3gruba ayrılarak , uygun LMA (BİS%40-60 olduğunda ) yerleştirildi. Hastalar Senkronize Aralıklı Zorunlu Ventilasyon modunda solunum sayısı:12/dk ve TV:7ml/kg olacak şekilde solutuldu. Gereçlerin yerleştirilmesinde ikinci denemeden sonra başarısız olunmuşsa (aletin ağız içinden çıkarılması) , bu hastalar çalışmaya alınmadı.Yerleştirme zamanı ve kolaylığı(4puan üzerinden), uygulama ve repozisyon sayısı, hemodinamik veriler, peroperatif, postoperatif 30. dk ve postoperatif 12.saatte sistemik ve orofaringeal komplikasyonlar kaydedildi.

Demografik veriler, kullanılan gereç numaralarının dağılımı, yerleştirme kolaylığı, yerleştirme zamanı, gereçlerin yerleştirilmesine verilen hemodinamik yanıtlar, hipofaringeal ve sistemik komplikasyonlar açısından üç grup arasında istatistiksel fark gözlenmedi(p>0.05). Klasik LMA grubunda repozisyon görülme oranı diğer gruplardan anlamlı düzeyde yüksek bulundu (KlasikLMA(6/ 30), FastrachLMA(2/ 30), SupremeLMA(0/ 30)). Fastrach grubunda gereç üzerinde kan lekesi varlığı oranı%63,6(n=7) ve mukozal ödem varlığı oranı%60(n=9) olup, diğer gruplara göre anlamlı yüksekti(p<0.05).

LMA Klasik, LMA Supreme ve LMA Fastrach kısa süreli cerrahi girişim geçirecek olgularda uygulama kolaylığı, efektiflik ve havayolu güvenilirliği açısından benzer etkinlikte olup, Supreme LMA; repozisyon olmaması, ağız içi komplikasyonlar açısından daha az olması ve gastrik aspirasyon yapılabilmesi nedeniyle daha avantajlı görülmektedir.