İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-13

DAKRIYOSISTORINOSTOMI OPERASYONLARINDA INTRAVENÖZ REMIFENTANIL VE DEKSMEDETOMIDIN INFÜZYONUNUN GÖZIÇI BASINCI VE HEMODINAMI ÜZERINE ETKILERININ KARŞILAŞTIRILMASI

Kİ.İTAL 1, G.ARSLAN 1, F.TEMİZEL 1, H.SÜSLÜ 1, H.ERKAL 1, L.SAİTOĞLU 1


SB DR LÜTFI KIRDAR KARTAL EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI I. ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON KLINIĞI 1

    

Anestezist için oftalmik cerrahi; okülokardiyak reflekslerin engellenmesi ve tedavisi, intraoküler gaz yayılımının kontrolü, oftalmik ilaçların olası sistemik etkilerinin giderilmesi ve anestezi yönteminin, verilen ajanların göziçi basıncına etkisini ortadan kaldırmaktır. Bu çalışmada indüksiyon öncesinde uygulanmaya başlanan ve operasyon süresince devam eden i.v. remifentanil ve dekmedetomidinin dakriyosistorinostomi operasyonu olan hastalarda göziçi basıncı ve hemodinamik yanıtlar üzerine olan etkilerini kontrollü karşılaştırmayı amaçladık.

   

Bu çalışma, hasta onamları alınarak elektif göz operasyonu planlanan ASA I-II, 18-65 yaş arası 90 hastada randomize olarak gerçekleştirildi. Premedikasyon uygulanmayan hastaların kalp atım hızı (KAH), sistolik, diastolik, ortalama arter basınçları (SAB,DAB,OAB), periferik oksijen satürasyonları (SpO2), Schiotz tonometresi ile ölçülerek göziçi basıncı (GİB) değerleri ve yan etkiler kaydedildi. I. gruptaki hastalara operasyondan 10 dk önce başlamak ve operasyon süresince devam etmek üzere %0,9NaCl, II.gruptaki hastalara 1µg/kg iv 10 dk'da yükleme dozu sonrası BİS %40-60 olacak şekilde 0,1-0,3µg/kg/dk remifentanil, III. gruptaki hastalara 1µg/kg iv 10 dk'da yükleme dozu sonrası BİS %40-60 olacak şekilde 0,2-0,7µg/kg/dk deksmedetomidin infüzyonu uygulandı. Tüm hastalar 5 mg/kg tiyopental, 1µg/kg fentanil, 0,6 mg/kg rokuronyum sonrası entübe edildi.Operasyon süresince monitörize edilen hastaların preoperatif, ilaç yükleme süreleri olan 10dk sonra, indüksiyondan, entübasyondan 1 ve 5 dk sonra, ekstübasyondan önce ve sonra, postoperatif dönemde KAH,SAB,DAB,OAB,SpO2,GİB değerleri kaydedildi. Cerrahinin sonlanmasına 5 dk kala ilaç infüzyonları kesildi. Atropin, neostigmin uygulaması sonrası hastalar ekstübe edildi. ANOVA, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U testleri ile ve anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi.

  

Tüm ölçüm yapılan zamanlarda KAH,SAB,DAB,OAB,GİB değerleri Grup I'de diğer gruplardan anlamlı derecede yüksek idi(p<0,01, p<0,001). Grup II ve III arasındaki fark anlamlı olmamakla beraber Grup III'de değerler daha düşük idi. Ekstübasyon öncesi ve sonrasındaki fark ise Grup III açısından anlamlı idi(p<0,01).

 

Sonuç olarak göz operasyonlarında remifentanil ve deksmedetomidinin laringoskopi ve trakal entübasyona cevap olarak oluşan hemodinamik yanıtı ve göziçi basıncı artışını baskılamada etkili olduğunu, ancak deksmedetomidinin herhangi bir yan etki oluşturmadan daha fazla baskıladığı için tercih edilebileceği kanısına varıldı.