DESFLURAN ANESTEZISI SONRASI ÇOCUKLARDA MEYDANA GELEN AJİTASYONA DEKSMEDETOMİDİNİN ETKİSİ
FB.ETHEMOĞLU
1, Ö.CANBAY
1, N.ÇELEBİ
1, H.KARAGÖZ
1, T.ÖCAL
1, S.ÖZGEN
1
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİ VE REANİMASYON ANABİLİMDALI 1
Desfluranın düşük kan ve doku çözünürlüğü genel anesteziden hızlı derlenmeye neden olmaktadır. Çocuklarda %50-%80 oranında gözlenen anestezi sonrası ajitasyon desfluranın bu özelliğine bağlanmıştır. ‘Ayılma ajitasyonu’; dezoryantasyon, uzamış ağlama, kendini hırpalama, çığlık atma ile karakterize amaçsız rahatsızlık hali olarak tanımlanmaktadır, sıklıkla 2-5 yaş arasında gözlenmektedir. Ayılma ajitasyonunun neden olduğu sorunları azaltmak ve uygun ajanın seçimi için proflaktik ve postoperatif tedavilerle ilgili birçok çalışma yapılmaktadır . Deksmedetomidin, yüksek selektif, spesifik ve güçlü bir alfa2 adrenoreseptör agonistidir. genel anestezi alan hastalarda uygulanan mizaç durumu profili sorgulaması veya visual analog skala (VAS) ile değerlendirilen hastalarda deksmedetomidin’in anksiyolitik etkiye sahip olduğu gözlenmiştir. Proflaktik amaçla kullanılan 0,2 μg.kg¯¹ dozda deksmedetomidinin desfluran anestezisi sonrası meydana gelen ajitasyonu azaltıcı etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Çalışmaya infrainguinal ürolojik cerrahi uygulanacak 2-10 yaş arası, ASA I-II, 50 hasta dahil edildi, 0.5 mg.kg¯¹ midazolam ile premedike edildikten sonra sadece uyuyan çocuklar çalışmaya alınarak randomize olarak 2 gruba ayrıldı. GRUP K (KONTROL GRUBU) (n=25): İnduksiyondan sonra 2 dakika süresince 10 ml salin infüzyonu başlandı, GRUP D (DEKSMEDETOMİDİN GRUBU) (n=25): İnduksiyondan sonra 2 dakika süresince 10 ml salin içinde 0.2 mcg.kg¯¹ deksmedetomidin infüzyonu başlandı. Anestezi süresince hemodinamik değişkenler gözlenerek ve her 5 dakikada bir kaydedildi.Kişiye utgun analjezik yöntem uygulanan hastalar ekstubasyon sonrası derlenme odasına alındı.
Derlenme odasında çocukların postoperatif ağrı düzeyleri çalışmadan bağımsız bir anestezi doktoru tarafından Postoeratif Çocuk ve İnfant Ağrı Skalası (PÇİAS) ile değerlendirildi. Hiç bir çocuğun ağrı skalası > 3 olmadığı için ek analjezik ihtiyacı olmadı, çalışmadan bağımsız hemşireler tarafından hastanın derlenme odasına gelişinin 10. ve 30. dakikasında, Pediatrik Anestezi Uyanma Deliryum Skalası (PAUDS) kullanılarak ajitasyon düzeyi değerlendirildi.
10. ve 30. dakika PAUDS karşılaştırıldığında her iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olmadığı, 30. Dakikadaki ajitasyondaki azalmanın her iki grupta da cinsiyet, yaş grupları ve anestezi süresinden bağımsız olduğu görülmüştür. Ayrıca deksmedetomidin kullanılan grupta, kontrol grubuna göre daha fazla hipotansiyon ve bradikardi ortaya çıkmıştır. (p=0.004).
2-10 yaş arasındaki desfluran anestezisi verilen çocuklarda, postoperatif ajitasyonu önlemek amacı ile kullanılan 0.2 μgr.kg¯¹ dozundaki deksmedetomidinin kontrol grubundan daha etkili olmadığı ve bununla birlikte bu dozda deksmedetomidinin hipotansiyon, bradikardi gibi yan etkilere yol açabileceği gözlendi.
|