Menenjit Bulguları Oluşmadan Teşhis Edilen Kombine Spinal Epidural Anesteziye Bağlı Gelişen Bakteriyel Menenjit: Olgu Sunumu
M.E. Altun*1, O. Karabayγ2, T. Ergönenç*1, G. Kızılçay*3, A. Çalıca*4, A.F. Erdem γ5
Sakarya Eğitim Araştırma Hastanesi*, Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesiγ, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği1, Enfeksiyon Hastalıkları A.D.2, Beyin Cerrahisi Kliniği3, Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği4,
Anesteziyoloji ve Reanimasyon A.D.5
GİRİŞ; Kombine spinal epidural anesteziye (KSEA) bağlı menenjit gelişimi çok nadirdir. KSEA sonrası postoperatif sekizinci saatte yüksek ateş haricinde bulgusu olmayan ve bakteriyel menenjit gelişen olguyu sunmayı amaçladık.
OLGU; 81 yaşında, erkek, ASA-2, ameliyat öncesi fizik muayene ve laboratuar değerleri normal, lumbar diskektomi yapılacak hastaya KSEA planlandı. Rutin monitörizasyon yapılıp intravenöz hidrasyon sağlandı. Oturur pozisyonda işlem bölgesi aseptik solüsyonla silindikten sonra tek kullanımlık steril delikli ile kapatıldı. L3-4 aralığa lokal anestezi uygulandı. Negatif basınç yöntemiyle 18G epidural iğneyle 5 cm'de dura ponksiyonu olmadan epidural mesafeye ulaşıldı. 27G spinal iğneyle dura geçildi. Berrak BOS akışı gözlendikten sonra 14 mg hiperbarik bupivakain ve 10 mcq fentanil intratekal verildi. Spinal iğne çekilerek epidural kateter yerleştirildi. Epidural kateterden BOS, kan gelmediği gözlendikten sonra işlem sonlandırıldı. Soğuk testi ile spinal anestezinin 5. dk’da T10 seviyesine yükseldiği görülünce hastaya prone pozisyonu verildi. Cerrahi işlem başlatıldı. İki saat süren operasyon boyunca hasta stabil seyretti. Operasyon bitiminde hasta servise gönderildi. Postoperatif 8. saatte hastanın koltuk altı ısısının 39.5ºC olması üzerine 1 mg iv parasetamol uygulandı. Menenjit bulguları olmamasına rağmen hastada menenjit gelişmiş olabileceği düşünülerek aseptik şartlarda epidural kateter çekildi. 22G spinal iğne ile intratekal aralığa girilerek 7 ml BOS alındı. BOS'un bulanık olması nedeniyle Enfeksiyon Hastalıkları konsültasyonu istendi. Antibiyotik tedavisine başlandı. BOS direk bakıda çok sayıda lökosit görüldü. BOS incelemesinde hücre (14.000/mm3, çoğunlukla polimorfonükleer hücre) ve protein (300 mg/dl) artışı gözlendi. BOS glukoz ise 61 mg/dl idi. Hasta Enfeksiyon Hastalıkları Kliniğine devredildi. BOS'da etken patojen üremedi. 14 gün menenjit tedavisi sonrası hasta sekelsiz olarak taburcu edildi.
SONUÇ; Spinal veya KSEA sonrası menenjit gelişimi çok nadir bir durumdur. Tüm aseptik şartlara uyulmasına rağmen işlemlerden sonra menenjit bulguları gelişmese de postoperatif erken dönemde yüksek ateş, bu nadir ama mortal komplikasyonu akla getirmelidir.