İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-12

LAPAROSKOPIK NEFREKTOMI OPERASYONLARINDA 10 CM H20 PEEP UYGULAMASININ SOLUNUM DINAMIĞI VE ARTERIYEL OKSIJENIZASYON ÜZERINE ETKILERI

FE.AKKUŞ 1, C.HAYTURAL 1, B.ERGÜN 1, T.YİĞİT 1, A.DEMİR 1, B.AYDINLI 1, Ö.ERDEMLİ 1


TÜRKİYE YÜKSEK İHTİSAS EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON KLİNİĞİ 1

Laparoskopik nefrektomi ameliyatlarında hastaların vital parametreleri ameliyat süresince bulundukları pozisyona, pneumoperiteneuma  bağlı olarak etkilenmekte ve değişiklikler gösterebilmektedir.

Biz çalışmamızda modifiye laparoskopik nefrektomi olacak hastalarda kullanılan fizyolojik 10 cmH2O PEEP’in solunum mekaniği ve arteryel oksijenizasyon üzerine olan etkilerini araştırdık.

Çalışmamızı laparoskopik nefrektomi operasyonu planlanan ASA I - II grubuna dahil,   vücut kitle indeksi   <30 kg/m2 olan ve daha önceden bilinen kardiopulmoner  rahatsızlığı  bulunmayan     40 hasta üzerinde gerçekleştirdik. Hastalar PEEP uygulanmayan (PEEP 0) ve 10cmH2O PEEP uygulanan (PEEP 10) olarak randomize olarak  ikiye ayrıldı.  Gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark yoktu  (p>0,05). Tüm hastalarda aynı solunum parametreleri kullanıldı  (IPPV, respiratuvar hız  10 nefes/dk, inspirasyon-ekspirasyon zaman oranı  1:2, tidal volüm  8-6ml/kg). Ameliyat süresince non-invazif arteryel kan basıncı (sistolik, diastolik ve ortalama kan basınçları), kalp tepe atımı,PIP, endtidal CO2, dinamik komplians ve SpO2 düzeyi ölçüldü. Anestezi süresi kaydedildi. Hastalara indüksiyondan sonra radial arter kanülasyanu yapıldı. Her seferinde 2ml arter kan gazı örneği alınarak PaCO2, PaO2, P(A-a)O2, VD/VT, P(a-et)CO2 kayıt edildi ve hesaplandı.

Ölçümler  8 zaman dilimi içinde yapıldı ve  3 döneme gruplandırıldı.(S1  = indüksiyondan 10dk sonra supine pozisyonda, L1 = LS pozisyona döndükten 15dk sonra, L2 = LS pozisyona döndükten 30dk sonra, L3 = LS pozisyona döndükten 45dk sonra, L4  = LS pozisyona döndükten  60dk sonra, L5  = LS pozisyona döndükten  75dk sonra, L6 = LS pozisyona döndükten  90dk sonra, S2  = supine pozisyona geri döndükten 15dk sonra).

 

Hastaların  tümünde  yan  etkiler (hipotansiyon,  hipertansiyon,  taşikardi, bradikardi, bronkospazm/larengospazm, desatürasyon, bulantı, kusma) kaydedildi.

Çalışma sonucunda 10 cmH2O PEEP kullanımıyla komplians, PaO2, P(A-a)O2 ve PIP değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı iyileşme gözlendi.

Çalışmamızda  gruplar  arasında  VD/VT  ve  P(a-et)CO2  değerleri  açısından istatistiksel bir fark bulunmamasına rağmen (p>0,05) PEEP 10 grubunda bu değerlerin daha düşük olduğunu tespit ettik.

PEEP uygulanması SAB, DAB, OAB ve Nabız üzerinde istatistiksel bir fark yaratmasa  da  laparoskopik dönemde her  iki  grupta  da  bu  parametre değerlerinde düşüş gözlemledik.

Laparoskopik nefrektomi operasyonunda   10  cmH2O  PEEP  kullanımı hemodinamik   olarak her hangi bir olumsuzluğu sebep olmadan kompliansı, PaO2’yi ve P(A-a)O2’yi arttırmış; P(a-et)CO2’nin yükselmesini önlemiştir. Bundan dolayı laparoskopik nefrektomi olacak   kişilerde  PEEP  uygulanmasının  önerilebileceği kanaatindeyiz