İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

P-233

LİSTERİA MONOSİTOGENEZ’E BAĞLI BİR MENENJİT VAKASI: OLGU SUNUMU

H.YAGMURDUR 1, NM.MUTLU 1, A.YALCINKAYA 1, E.MACITAYDIN 1, B.DIKMEN 1, C.SAHIN 2


S.B. ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, C3 YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ 1
S.B. ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, NÖROLOJİ KLİNİĞİ 2

Giriş / Amaç: Listeria monositogenez (LM) hayatı tehdit eden bakteriyemi ve meningoensefalit gibi infeksiyonlara neden olan çomak ya da kokobasil şeklinde gram pozitif bir bakteridir. LM’nin hayatı tehdit edici nadir bir enfeksiyon hastalığı olması ve santral diabetes insipitus ile beraberliği nedeni ile olgumuzu sunmayı amaçladık.

Olgu: Özgeçmişinde alkol bağımlılığı dışında başka bir özellik olmayan 33 yaşında erkek hasta başağrısı ve yüksek ateş nedeniyle dış merkezde hospitalize ediliyor. Başağrısı nedeniyle migren ve yüksek ateş nedeniyle idrar yolu enfeksiyonu tedavilerini 1 hafta süreyle alan hastanın takibinde şuur düzeyinde gerileme, ense bölgesinde daha belirgin olmak üzere başağrısında artış, ense sertliği, sağ periferik fasiyal paralizi ve her iki gözde laterale bakış kısıtlılığı gelişmesi üzerine hastanemize sevk ediliyor. Acil serviste SSS enfeksiyonu düşünülen hastaya meronem, asiklovir ve linezolid başlanarak yoğun bakıma kabul edildi. Yoğun bakımda yapılan BOS analizinde protein: 265 mg/dl, glukoz: 2 mg/dl, elektrolitleri normal sınırlarda (eş zamanlı kan şekeri: 98 mg/dl), BOS mikroskopisinde 480 lökosit/mm3 saptandı. BOS, kan, idrar ve boğaz kültürleri gönderildi. Hastanın çekilen kranial MRI ve diffüzyon MRI’da sol orta serebellar pedinkülde, vermis sol alt kısmında, sağ parahipokampal alanda T1A sekansta izo-hipointens, T2A da ve FLAIR da hiperintes, diffüzyon MRI’da diffüzyon kısıtlılığı gösteren ve ADC haritasında hipointens görülen lezyonları saptandı.  Kan, idrar, boğaz kültüründe üreme olmayan ancak BOS kültüründe katalaz (+) , esculin (+), oda ısında hareket (+) listeria monositogenez üreyen hastaya ampisilin 6x2 g/gün ve gentamisin 160 mg/gün tedavisi başlandı. Takibinde serum Na+ değerleri 120-125 mEq/L aralığında seyreden ve poliürisi gelişen hastaya santral diabetes insipitus tanısı kondu. Ampisilin+gentamisin tedavisinin 3. haftasında bilinç düzeyi gittikçe bozulan ve solunum sıkıntısı artan hasta entübe edilerek mekanik ventilatöre bağlandı. Ancak hasta tedavinin 4. haftasında kaybedildi.

Tartışma / Sonuç: Menenjite neden olan diğer etiyolojik ajanlara yönelik ampirik başlanan antibiyotik tedavisine yanıtsız olgularda, özellikle immün sistemi baskılanmış olabileceği düşünülen alkolik hastalarda Listeria monositogenez menenjiti akla getirilmeli, erken tanı ve tedavi ile mortalite ve sekel azaltılmalıdır.