İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2011

S-56

ORTOPEDIK GIRIŞIMLERDE PREEMPTIF İNTRAVENÖZ DEKSKETOPROFENIN ANALJEZIK ETKINLIĞININ ARAŞTIRILMASI

K.KOLTKA 1, E.GÜRESTİ 1, N.SİVRİKOZ 1, E.AKAY 1, M.BÜGET 1, M.ŞENTÜRK 1, S.ÖZYALÇIN 1


İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ AD 1

Preemptif analjezi periferik ve santral nosisepsiyonun engellenmesi için analjezik girişimin ağrılı uyarıdan önce gerçekleştirilmesidir. Bu şekilde akut ağrının azaltılması hedeflenir. Ancak preemptif analjezinin etkinliği klinik çalışmalarda beklenildiği ölçüde gösterilememiştir. Biz de bu çalışmamızda opioid olmayan analjeziklerden biri olan deksketoprofenin ortopedik girişim geçirmiş hastalarda preemptif uygulandığında opioid tüketimi üzerine olan etkisini araştırmayı hedefledik.

Ortopedik cerrahi girişim uygulanacak toplam 60 hasta, etik komite izni ile çalışmaya alınarak rastgele üç gruba ayrıldı. Standart anestezi uygulanan hastalara değişen zamanlarda aynı hacim içinde (5 cc) sulandırılmış, kör etiketlenmiş deksketoprofen ve serum fizyolojik (SF) uygulandı. Grup I’de operasyon başlamadan 1 saat önce 50 mg deksketoprofen, operasyon bitiminde ilk cilt dikişiyle birlikte SF verildi.  Grup II’de operasyon başlamadan 1 saat önce SF ve ilk cilt dikişiyle birlikte 50 mg deksketoprofen uygulandı. Grup III’de operasyon başlamadan 1 saat önce SF ve ilk cilt dikişiyle birlikte yine SF uygulandı. Postoperatif analjezi,  i.v. morfin Hasta Kontrollü Analjezi (HKA)  ile sağlandı. Ağrı değerlendirmesi 1, 2, 4, 6, 12 ve 24. saatlerde Vizüel Analog Skala (VAS) ile gerçekleştirildi.

Ağrı skorları istirahat sırasında postoperatif 1, 2 ve 4. saatlerde ve hareket sırasında ise 1, 2, 4 ve 6. saatlerde deksketoprofen uygulanan gruplarda Grup III’den anlamlı olarak daha düşük bulundu. Diğer zamanlarda deksketoprofen uygulanan hastalarla Grup III’deki (plasebo grubu) hastalarda istirahat ve hareket VAS değerleri açısından bir fark yoktu. Postoperatif 24 saatlik toplam morfin tüketimi Grup III’de en yüksek miktarda bulunmakla beraber bu açıdan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Yan etki sıklığı gruplar arasında benzer bulundu.

Postoperatif analjezi amacıyla tek doz 50 mg intravenöz deksketoprofen uygulanmasının plasebodan daha etkili olduğu ancak preemptif ve postoperatif dönemde yapılmasının önemli bir fark yaratmadığı ve 24 saatlik morfin tüketiminde ciddi bir azalma sağlamadığı kanısına varıldı.