GENEL ANESTEZI ALTINDA LATERAL DECUBITUS POZISYONU SONRASI GELIŞEN GEÇICI TEK TARAFLI PAROTIT BEZI ŞIŞMESI: OLGU SUNUMU
V.ÖZTEKİN
1, B.DİKMEN
2, A.POSTACI
3, İ.AYTAÇ
4
ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, 2. UROLOJİ KLİNİĞ 1 ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİ KLİNİĞİ 2 ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTITMA HASTANESİ, ANESTEZİ KLİNİĞİ 3 ANKARA SAMİ ULIS ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ, ANESTEZİ KLİNİĞİ 4
Giriş:
Genel/rejyonal anestezi sonrası gelişen geçici parotis bezi şişmesi,ağrısız genellikle birkaç saat veya gün içinde spontan iyileşen ve nadir görülen bir komplikasyondur.Etyolojisi kesin bilinmemekle birlikte bazı nedenler sorumlu tutulmaktadır.Bu nedenler arasında;pozisyona bağlı parotit bez dış salgı yolunda meydana gelen obstruksiyon, dehidratasyon veya atropin gibi ilaca bağlı yoğunlaşmış,azalmış sekresyon,veya suksinilkolin gibi bazı ilaçların kullanımı sayılabilir.
Olgu:
35 yaşında,60 kg,ASA II,bayan hastaya genel anestezi altında renal atrofi nedeniyle sağ basit laparoskopik nefrektomi operasyonu planlandı.Öykü ve fizik muayenede stabil hipertansiyon dışında bir bulgu tespit edilmedi.İntravenöz 2mg midazolam uygulaması ve rutin anestezi monitorizasyonu sonrası 2 mcg fentanil, 2.5 mg/kg propofol ve 0.1 mg/kg vekuronyum ile anestezi indüksiyonu gerçekleştirildi. Endotrakeal entübasyon sonrası hastaya sol lateral decubitus pozisyonu verilerek baş yarı yumuşak pozisyon yastığıyla desteklendi. Anestezi idamesi 1L/dk oksijen, 1L/dk hava ve end-tidal % 1.7 olacak şekilde sevofluran ile sağlandı. 3.5 saat süren ve 650 ml kan kaybı olan operasyonda sıvı tedavisi idrar çıkışı 0.5-1 ml/saat olacak şekilde kristaloid ve kollid ile sağlandı.Sorunsuz sonlan operasyonun sonunda hasta supin pozisyona getirildi.Hasta ekstübe edildiğinde sol parotit bezine uyan bölgede yumuşak, kızarıklık içermeyen, krepitasyon vermeyen şişlik tespit edildi. Hasta operasyon sonrası PACU’ya alınarak taşınabilir USG ile her iki parotit bezi incelemesine alındı.USG ile sol parotit bezinde hiperekojenite ve hafif parotit dukta genişleme tespit edildi.Hastaya NSAİ(Diklofenak sodyum 75 mg,im) ve 8 mg dexametazon iv uygulandı.24 saat sonra tamamen kaybolan şişlik sonrası hasta bir gün sonra taburcu edildi.
Tartışma/Sonuç:
Laretaral dekubitus pozisyonu altında gerçekleşek uzun süreli ameliyatlarda yumuşak pozisyon yastığı kullanmak, zaman zaman baş-boyuna pozisyonu değişkliği ve alta kalan bölgeye masaj uygulamak, semptomatik tedavi ile cerrahlara ve anestesistlere bu komplikasyonun sorunsuz bir şekilde spontan iyileşeceğini hatırlatmak istedik.
Kaynak:
1.Pirat A ve ark. Bilateral submandibular salivary gland swelling following regional anesthesia for hip replacement. Acta Anaesthesiol Scand. 2009; 53:272.
2.Baykal M, Karapolat S. A case of anesthesia mumps after general anesthesia. Acta Anaesthesiol Scand. 2009;53:138.
3. Akcaboy EY ve ark.”Anesthesia mumps” after electroconvulsive therapy anesthesia. J ECT.2011; 27:e21-22
|