İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-18

TIMPANOPLASTI OPERASYONLARINDA HIPOTANSIF ANESTEZI: DEKSMEDETOMIDIN VE MAGNEZYUM SÜLFATIN KARŞILAŞTIRILMASI

Yİ.TUNÇEL 1, S.ÜNVER 1, N.KADIOĞULLARI 1, Ü.TUNÇEL 1, D.OĞUZ 1, M.KAYA 1


DR. AY ANKARA ONKOLOJİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

Timpanoplasti operasyonlarında deksmedetomidin ve magnezyum sülfatın hipotansif anestezide etkinliklerinin ve cerrahi alan üzerine etkilerinin karşılaştırılması

Etik kurul izniyle timpanoplasti ameliyatı planlanan 18- 65 yaş arası ASA I-II 40 olgu randomize çift kör çalışmaya alındı. Premedikasyon yapılmayan hastalara standart monitorizasyona ek bispektral indeks ile kas sinir monitörizasyonu uygulandı.

Magnezyum grubuna (Gm) anestezi indüksiyonundan önce 30 mg/kg %10 MgSO4 iv 10 dakikada verildi, ameliyat boyunca 10 mg/kg/sa infüzyon yapıldı.

Deksmedetomidin grubuna (Gd) indüksiyondan önce deksmedetomidin1µg/kg iv 10 dakikada verildi, ameliyat boyunca 0,5 µg/kg/sa infüzyon yapıldı.

Ortalama arter basıncının 60 mmHg aralığında tutulması hedeflendi. Ortalama arter basıncı, kalp hızı indüksiyondan önce, indüksiyon sonrası, 15, 30, 60, 90, 120, 150 dakikalarda ve ekstübasyondan önce kaydedildi. Cerrahi alandaki kanama cerraha sorularak not edildi.

Hastaların ekstübasyon zamanı, verbal yanıt zamanı ve oryantasyon zamanları ile postoperatif sedasyon skorları kaydedildi. Hipermagnezemi için kan magnezyum düzeyi çalışıldı.

 

İki grup arasında demografik özellikler ve operasyon süresi açısından anlamlı bir farklılık saptanmadı. Ortalama arter basıncı ilk 30 dakika ve ekstübasyon öncesi hariç tüm ölçüm zamanlarında, kalp hızı indüksiyon öncesi hariç tüm ölçüm zamanlarında Gd grubunda magnezyum grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (p< 0.05). Gd grubunda Gm grubuna göre cerrahi alandaki kanama skoru tüm değerlendirme zamanlarında daha düşüktü.

Nitrogliserin ve fentanil ihtiyacı Gm grubunda anlamlı olarak daha yüksekti (p=0.02 ve p=0.01 sırasıyla). Hastaların ekstübasyon zamanları, verbal yanıt ve oryantasyon zamanları açısından iki grup arasında farklılık yoktu ancak sedasyon skorları magnezyum grubunda daha yüksek bulundu (p<0.05). Hastaların hiçbirinde hipermagnezemi saptanmadı.

Timpanoplasti operasyonu için 0,5 µg/kg/st infüzyon ile kullanılan deksmedetomidin; magnezyum infüzyonuna göre daha iyi kontrollü hipotansiyon ve cerrahi saha şartları sağladı. Hızlı etki başlangıcı, kısa etki süresi, intraoperatif daha stabil hemodinami ve daha iyi bir cerrahi saha sağlaması, postoperatif daha az sedasyona sebep olması nedeni ile deksmedetomidinin kontrollü hipotansiyonda için iyi bir seçenek oduğunu düşünmekteyiz.