MORTALITE TAHMINI AÇISINDAN APACHE II RUTIN LABORATUAR TESTLERINDEN FAZLA BILGI VERIR MI?
ZI.ARSLAN
1, B.YÜKSEL
1, C.AKSU
1, M.ERTARGIN
1, M.SOLAK
1, K.TOKER
1, N.BAYKARA
2, H.ÖZOCAK
3, A.KUŞ
4
KOCAELI ÜNIVERSITESI TIP FAK. ANES. VE REA. AD 1 KOCAELI ÜNIVERSITESI, TIP FAKÜLTESI, ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 2 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ, TIP FAKÜLTESİ, ANES. VE REA. AD 3 KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ,TIP FAKÜLTESİ, ANES. VE REAN. AD 4
APACHE-III ve APACHE-IV gibi daha yeni, güncellenmiş ve daha başarılı versiyonları olsa da APACHE-II halen tüm dünyada en yaygın kullanılan mortalite tahmin modellerinin başında gelmektedir. Bunda muhtemelen nispeten daha kolay uygulanabilmesi ve alışkanlıklar rol oynamaktadır . Son senelerde yapılan geniş vaka sayısı içeren, çeşitli sebeplerle hastaneye yatmış hastaların dahil edildiği çalışmalarda başlıca hastaneye yatış gününe ait laboratuar değerlerinin kullanılmasıyla elde edilen mortalite tahmin modellerinin hastane ölümlerini tahmin performanslarının klinik verilerin dahil edildiği modeller kadar başarılı olduğu gösterilmiştir ( 1).Bu çalışmada YBÜ’sine yatış gününe ait rutin laboratuar verilerinin kullanıldığı modelin mortalite tahmin performansı APACHE II ile karşılaştırılmalı olarak araştırılmıştır.
Etik kurul onayı alınarak, Mart 2010-mart 2012 tarihleri arasında YBÜ’mizde 24 sa’den fazla yatmış 615 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların yatış nedenleri, demografik özellikleri, komorbid hastalıkları, yatış gününe ait rutin laboratuar testleri (yat. lab. test), APACHE-II skorları kaydedildi. Yat.lab.test.’i yaşayanlar ve ölenler arasındaki fark (p≤0.1) olması durumunda, yatış nedeni, demografik özellikler, komorbid hastalıklarla birlikte ikili (binary) lojistik regresyon analizine dahil edildiler. İkili lojistik regresyon analiziyle elde edilen model (Lab model) kullanılarak model-mortalite ROC eğrisi oluşturuldu ve APACHE II’ye ait ROC eğrisiyle z testi kullanılarak karşılaştırıldı. Her iki modelin kalibrasyonu Hosmer-Lemeshow testiyle değerlendirildi.
İkili regresyon analizinde diagnostik kategori, yaş, Htc, lökosit, kreatin, albumin, CRP, trombosit ve laktat mortalite açısından bağımsız risk faktörü olarak saptandılar. Bunlarla oluşturulan Lab model ve APACHE II’ye ait ROC eğrilerinin AUC’leri sırasıyla 0,8 (% 95 CI; 0,763-0,837) ve 0,788 (0,74-0,830) şeklinde idi (p>0,05). H/C istatistik Lab model için c=4,37, p=0,82 ve APACHE II için c=12,9, p=0,114 olarak saptandı.
Çalışmamızın sonuçları çok merkezli çalışmalarla desteklenirse, otomasyon sisteminden yararlanarak kolaylıkla, ek iş gücü ve zaman ayırmadan rutin laboratuar değerleri, diagnostik kategori ve yaşa dayalı bir model oluşturulup APACHE II ayarında mortalite tahmini yapılabilir.
|