İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-22

LEVOBUPİVAKAİNİN PSEUDOMONAS AERUGİNOSA ÜZERİNE ANTİBAKTERİYEL ETKİLİĞİNİN İN-VİTRO ARAŞTIRILMASI

M.KUYUMCU 1, Y.ERKİN 1, A.TAŞDÖĞEN 1, Ö.SARAÇ 1, M.ARSLAN 1, Z.GÜLAY 2


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KLİNİK MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI 2

Lokal anesteziklerin antibakteriyel etkisi epidural katetere bağlı enfeksiyon oluşumunun önlenmesinde önemli bariyerlerden biridir. Bu çalışmada; levobupivakainin hastanemizde postoperatif ağrı tedavisi (% 0.125) ve ağrısız doğumda kullandığımız (% 0.0625) konsantrasyonlarının Hasta Kontrollü Epidural Analjezi modelinde Pseudomonas Aeruginosa üzerine antibakteriyel etkinliğinin deneysel olarak araştırılması amaçlandı.

Çalışma solüsyonları 100 ml olacak şekilde hazırlandı. Grup 1 (n=10): % 0,125 levobupivakain + 4 ml fentanil (200 μg), Grup 2 (n=10): % 0,0625 levobupivakain + 4 ml fentanil (200 μg), Grup 3 (n=10): 4 ml fentanil (200 μg), Grup 4 (n =10) : 99 ml serum fizyolojik içerecek şekilde hazırlanarak tüm gruplara 1 ml Pseudomonas Aeruginosa 0.5 McF (3x106 cfu/ml) eklendi. Tüm gruplardaki örnekler EGEMEN marka bakteri filtresinden (n=40) Hasta Kontrollü Analjezi cihazı ile 5 ml/sa infüzyon hızında geçirilerek steril şişelerde toplandı. Şişelerden (n=40), filtre giriş (n=40) ve çıkışlarından (n=40) alınan örnekler Kanlı Agar’a ekilerek bakteri koloni sayımları yapıldı. Sonuçlar SPSS 15.0 programı kullanılarak gruplar arasındaki farkı anlamak için Kruskal-Wallis, iki grup arasındaki farkı anlamak için Mann- Whitney-U testi ile istatistiksel olarak karşılaştırıldı ve p < 0.05 istatistiksel olarak anlamlı kabul edildi.

Çalışmamızın sonuçlarına göre tüm grupların verilen Pseudomonas Aeruginosa koloni sayılarını anlamlı olarak azalttığı tespit edildi (p<0.05). Levobupivakain konsantrasyonu arttıkça koloni sayısının azaldığı fakat bu azalmanın istatistiksel olarak anlamsız olduğu görüldü (p>0.05). Bakteri filtresinin Pseudomonas Aeruginosa’yı tutma kapasitesinin %100 olduğu saptandı.

Bu sonuçlar doğrultusunda, Hasta Kontrollü Epidural Analjezide kullanılan levobupivakainin Pseudomonas Aeruginosa bakterisine antibakteriyel etkisinin olduğu; fentanilin de antibakteriyel etkisinin olduğu, levobupivakain ile kullanıldığında bu etkiyi artırdığı ve enfeksiyon riskini azaltan ek bir bariyer olarak düşünülebileceği kanaatine varıldı.