KRANİYOTOMİLERDE KEMİK GREFT UYGULAMASINI TAKİBEN DEKSMEDETOMİDİN, ESMOLOL VE REMİFENTANİLİN EKSTÜBASYONDAKİ HEMODİNAMİK YANIT VE DERLENME ÜZERİNE ETKİLERİ
Y.GÜNEŞ
1, M.TÜRKTAN
1, D.ÖZCENGİZ
1, T.ERMAN
2
ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. ANESTEZİYOLOJİ AD. 1 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. NÖROŞİRÜRJİ AD. 2
Deksmedetomidin serebral metabolik oranı azaltarak serebral kan akımını (SKA) etkilemektedir. Esmolol, entübasyon ve ekstübasyon sırasındaki hemodinamik yanıtı baskılamaktadır. Ayrıca her iki ajanın nöron koruyucu özelliği bulunmaktadır. Remifentanil de son iki dekaddır nöroanestezide oldukça yaygın kullanım alanına sahip bir opioddir. Çalışmamızda supratentoriyal kraniyotomi uygulanacak olgularda, kemik greft uygulamasini takiben deksmedetomidin, esmolol ve remifentanilin ekstübasyonda sırasındaki hemodinamik yanıt ve anestezi sonrası derlenme üzerine etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı.
Çalışmaya supratentoriyal kitle cerrahisi uygulanacak ASA I-III grubu 60 hasta dahil edildi. Premedikasyon uygulanmayan olgularda, preoperatif 10 dakika boyunca 0,5 µgr/kg yüklemenin ardından, sevofluran ile birlikte operasyon boyunca deksmedetomidin infüzyonu (0,6 µgr/kg/s) uygulandı. Kemik greft yerleştirildikten sonra sevofluran % 0,4-0:9 konsantrasyona düşürüldü. Hastalar rastgele üç gruba ayrılarak Grup I’de 0.3 µgr/kg/s deksmedetomidine devam edildi. Grup II’ye 0.5 µgr/kg remifentanil yüklemenin ardından 0.125µgr/kg/dk remifentanil infüzyonu, Grup III’de ise 500 µgr/kg esmolol yüklemenin ardından 125 µgr/kg/s infüzyon uygulandı. Olguların çalışma ilaçlarının infüzyonu süresince, ekstübasyon sırasında ve sonrasında hemodinamik değişiklikleri ve derlenme özellikleri kaydedildi.
Grupların demografik özellikleri birbirine benzerdi(p>0.05). Kemik greft yerleştirildikten ve ilaç infüzyonu başladıktan sonra 5 ve 15. dk.larda remifentanil grubunda deksmedetomidin grubuna göre SAB değerleri daha düşük olarak belirlendi. Grupların ekstübasyon sırasında ve sonrasında hemodinamik değerleri ise birbirine benzerdi. Göz açma, verbal komutlara uyma ve oryantasyon süreleri remifentanil grubunda deksmedetomidin grubuna göre daha kısa idi.
Supratentorial kraniyotomide, kemik gretf uygulamasından sonra uygulanan deksmedetomidin, remifentanil ve esmololun ekstübasyon sırasında ve sonrasında benzer hemodinamik etki oluşturduğu, remifentanilin deksmedetomidine göre daha kısa sürede derlenme sağlandığı kanısına varıldı..
|