İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

S-10

SEPTOPLASTİ OPERASYONU GEÇİRECEK HASTALARDA SUGAMMADEKS VE NEOSTİGMİNİN DERLENME KRİTERLERİ AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI

Ç.YILDIRIMGÜÇLÜ 1, Z.ALANOĞLU 1, BC.MEÇO 1, M.ÖZÇELİK 1, S.ÇAKAR 1, B.ADAKLI 1, N.ALKIŞ 1


ANKARA ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİVE REANİMASYON ABD 1

Septoplasti operasyonu, anesteziden uyanma döneminde havayolunun kapalı olması, maske ile ventilasyonun özellikle pansuman nedeniyle zor olduğu bir cerrahidir. Bu hastalarda laringospazm, bronkopazm, desaturasyon gibi komplikasyonlara sık rastlanır. Sugammadeks, steroid yapılı kas gevşeticilerin etkisini hızla geri döndüren yeni nesil bir geri döndürücüdür. konvansiyonel geri döndürücü olan neostigmine göre daha hızlı geri döndürmeyi sağladığı gösterilmiştir (1). Bu çalışmada septoplasti geçiren hastalarda sugammadeks ve neostigminin derlenme karakterleri le objektif monitorizasyonun etkisini karşılaştırmayı amaçladık.

Etik komite onayı alındıktan sonra ASA I-II, 18-60 yaş arası, septoplasti operasyonu geçirecek hastalar çalışmaya dahil edildi. Hastalar 4 gruba ayrıldı. Grup I:. Hastaya spontan solunumun başlamasıyla 0,04 mg/kg neostigmin, beraberinde 0,5 mg atropin uygulandı. Grup II:  TOF monitorizasyonunda T2 olunca 0,04 mg/kg neostigmin, beraberinde 0,5 mg atropin uygulandı. Grup III: Hastaya spontan solunumun başlamasıyla 2mg/kg sugammadeks uygulandı. Grup IV: TOF monitorizasyonunda T2 olunca 2mg/kg sugammadeks uygulandı. Operasyon odasında rutin monitorizasyondan  (EKG, non-invaziv kan basıncı, oksijen saturasyonu ve nöromüsküler monitorizasyon: TOF) sonra anestezi indüksiyonunda tiyopental 5 mg/kg, rokuronyum 0,6 mg/kg ve remifentanil 0,5 mcg/kg kullanıldı. Cerrahi sonunda inhalasyon anesteziği sonlandırıldı ve hastalar dahil oldukları gruba göre ekstübe edildi. Cerrahi bitimiyle hastaların hemodinamik parametreleri, derlenme parametreleri ve derlenme odasında kalış süreleri kaydedildi.

Demografik veriler benzerdir. Cerrahi bitiminden ekstübasyona kadar geçen ortanca süre, Grup I’de 7 (4-10) dk, Grup II’ de 10 (7,5-11) dk, Grup III’de 6 (3-8) dk, Grup IV’de 6 (4-8) dk olarak bulundu. Neostigmin uygulanan hastalarda objektif monitorizasyon grubunda Ekstübasyon süresi daha uzun bulundu (p=0,01). Sugammadeks uygulanan hastalarda ekstübasyon sonrası yüz maskesi ihtiyacı daha az bulundu (Grup I %82, Grup II %81, Grup III %50,  Grup IV %67 [ p=0.032]) Derlenme odasına kalış süreleri sugammadeks gruplarında, neostigmin gruplarına göre daha kısa bulundu (p<0,001 )

Havayolu obstrüksiyonu ile uyanan septoplasti vakalarında, derlenme ve ventilasyon kriterleri açısından sugammadeksin neostigmine göre daha avantajlı bir ajan olduğu bulunmuştur.

Referanslar: 1-. Lemmens H, El-Orbany M, Berry J, Morte JB, Martin G. Reversal of profound vecuronium-induced neuromuscular block under sevoflurane anesthesia: sugammadex versus neostigmineBMC Anesthesiology 2010;10:15