SUGAMMADEX VE NEOSTİGMİNİN KULLANIMININ BÖBREK FONKSİYONLARI ÜZERİNE ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Y.IŞIK
1, O.PALABIYIK
1, MB.ÇEĞİN
1, U.GÖKTAŞ
1, İ.KATI
1
YYÜ TIP FAKÜLTASİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1
Kas gevşemesi genel anestezinin önemli bir komponenti olup geri çevrilmesi işlemine dekürarizasyon denmektedir. Geleneksel dekürarizasyon için kolinesteraz inhibitörü kullanılmaktadır. Kolinesteraz inhibitörleri kolinesteraz enzimini inaktive ederek etki ederler. Bu ajanlar arasında en sık kullanılan neostigmin en potent ve selektif olanıdır. Güncel bir alternatif olarak aminosteroid yapılı nöromusküler blokörler olan roküronyum ve veküronyum’a selektif olarak geliştirilen Sugammadex “moleküler enkapsülasyon” ile içlerine hapsederek suda eriyebilir hale getirip hızlıca idrar yoluyla atılabilmelerini sağlarlar.
Bu çalışmanın amacı iki ilacın böbrek fonksiyonları üzerine etkisini; kanda sistatin C,kreatinin,üre,BUN,sodyum,potasyum ve kalsiyum;idrarda alfa1 mikroglobulin,beta2 mikroglobulin ve mikroalbumin düzeylerine bakılarak karşılaştırılmasıdır.
Genel anestezi uygulanacak ASA I-II, 18-65 yaş arası toplam 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele seçilerek Grup neostigmin (Grup N, n= 25) ve Grup Sugammadeks (Grup S, n=25) olarak ikiye ayrıldı. Hastalardan ameliyat salonuna alınmadan önce ilk kan ve idrar örnekleri alındı. Ameliyat salonuna alınan hastalar rutin monitorize edildi. Anestezi indüksiyonu 2 µg/kg fentanil, 2 mg/kg propofol, 0,6 mg/kg rokuronyum ve anestezi idamesi % 60 N2O-O2 karışımı, % 4-6 desfluran ile sağlandı. Hastalardan dekurarizasyon sağlanmadan önce sistatin C için kan örnekleri alındı. Grup N’ye İV 0,04 mg/kg neostigmin-0.01 mg/kg atropin kombinasyonu, Grup S’ye İV 4 mg/kg sugammadex verildi. Hastalardan dekürarizasyondan sonraki 12. saatte tekrar kan ve idrar örnekleri alındı.
Gruplar arasında demografik veriler açısından farklılık yoktu. BUN gruplar arası preop-postop değerleri istatistiksel olarak anlamlı olmasına rağmen klinik olarak normal değerlerdeydi. Üre, kreatinin ve K her iki grup arasında ve preop ve postop değerler arasında farklılık yoktu. Na grup S’de postop preop’a göre istatistiksel olarak düşük fakat anlamsızdı. Alfa1 mikroglobulin,beta2 mikroglobulin, mikroalbumin ve sistatin C her iki grupta da postop yükselmesine rağmen anlamsızdı.
Neostigmin böbrek yetmezlikli hastalarda yarılanma süresi uzamaktadır. Sugammadexin ise hafif ve orta şiddetli böbrek yetmezliği olan hastalarda aynı doz, ağır böbrek yetmezliği olan hastalarda herhangi bir problem tespit edilmemesine rağmen kullanımı önerilmemektedir(1,2). Çalışma gruplarımızda değişiklikler bulmamıza rağmen klinik olaraktan önemsizdi. Sugammadex ve neostisminin böbrekleri etkilemediği fakat daha geniş çalışma gruplarının yapılması kanısındayız.
1-L. M. Staals and et al. Multicentre, parallel-group, comparative trial evaluating the efficacy and safety of sugammadex in patients with end-stage renal failure or normal renal function. BJA 2008; 101: 492–7
2-Sorgenfrei IF et al. Reversal of rocuronium-induced neuromuscular block by the selective relaxant binding agent sugammadex: a dose-finding and safety study. Anesthesiology 2006;104: 667–74
|