DEKSMEDETOMİDİN VE TİOPENTAL ETOMİDAT SONRASI MYOKLONUSU AZALTIR
A.MİZRAK
1, S.KORUK
1, M.BİLGİ
1, B.KOCAMER
1, S.GANİDAGLİ
1, U.ONER
1, İ.ERKUTLU
2
GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİMDALI 1 GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ BEYİN CERRAHİSİ ANABİLİMDALI 2
Myoklonik hareketler, etomidat ile anestezi indüksiyonu esnasında sıkça rastlanan komplikasyonlardandır. Bu çalışmanın amacı; deksmedetomidin (0.5 µg/kg) ve tiopental (1 mg/kg) ile premedikasyonun; etomidat ile oluşan myoklonus üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır.
90 hasta (ASA I-II) randomize olarak 3 gruba ayrıldı. Hastalara etomidat ile anestezi indüksiyonundan önce 0.5 µg/ kg deksmedetomidin veya 1 mg/ kg tiopental veya aynı volümde salin verildi. Çalışma ilaçlarının verilmesinden 1 dakika sonra 0.3 mg/ kg etomidat verildi. Myoklonus 0’dan 3’e kadar olan bir skala ile değerlendirildi. Derlenme zamanı, postoperatif ağrı skoru ve hemodinamik değerler intraoperatif ve postoperatif dönemlerde kaydedildi. Ağrı, bulantı, kusma, öksürük postoperatif dönemde kaydedildi.
Myoklonus sıklık ve şiddeti; deksmedetomidin ve tiopental (34%, 36% sırasıyla) ile kontrol grubuna kıyasla (64%) (P<0.05) anlamlı oranda daha düşüktü. 30.dakikadaki postoperatif ağrı skoru tiopental grubunda deksmedetomidin ve kontrol gruplarına kıyasla anlamlı oranda daha düşüktü (P<0.05).
Çeşitli opioid ajanlar; sufentanil, alfentanil, fentanil ve remifentanil gibi myoklonus insidansını azaltırlar. Midazolam premedikasyonuna rağmen plasebo grubundaki myoklonus insidansı yüksekti. Magnesium sulfate ve benzodiazepinler myoklonusu azaltmada etkindirler. Ancak yine de bu ilaçlara rağmen myoklonus görülme yüzdesi %7-50’dir .Deksmedetomidin ve tiopental ile premedikasyonun etomidatın indüklediği myoklonik kas hareketlerinin insidans ve şiddetini azaltmada etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
|