İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

P-GA-45

POSTOPERATİF NİSTAGMUS VE ANİZOKORİ

D.GÖKÇINAR 1, I.KARABEYOĞLU 1, H.UÇAR 1, N.GÖĞÜŞ 1


ANKARA NUMUNE EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ 1

POSTOPERATİF NİSTAGMUS VE ANİZOKORİ

GİRİŞ

Bu olgu sunumunda postoperatif nistagmus ve anizokori gelişen bir hasta nedeniyle seratonin sendromunu, paroksetin kesilmesine bağlı yoksunluk sendromunu ve serotonin reuptake inhibitörleri ile anestezik ilaçların etkileşimlerini tartışmayı amaçladık.

OLGU SUNUMU

            Karın ağrısı ve bulantı şikayetleri ile hastanemiz Genel Cerrahi polikliniğine başvuran 40 yaşında, 75 kg ağırlığındaki kadın hastaya kolelityazis tanısı konularak laparoskopik kolesistektomi planlandı. Hikayesinde 12 yıldır depresyon tedavisi için paroksetin kullandığı öğrenildi. Ancak son dört gündür kendi iradesi ile paroksetin almadığı öğrenildi

Hastaya premedikasyon uygulanmadı. Anestezi indüksiyonu tiyopental 400 mg, fentanil 50 µg ile gerçekleştirildi. Vekuronyum 8 mg ile paralizi sağlanarak entübasyon gerçekleştirildi. Anestezi idamesinde %50 oksijen ve %50 nitroz oksit ile 1 MAC sevofluran karışımı kullanıldı. İntraoperatif dönemde kan basıncının 170/100 mmHg’ye yükselmesi üzerine gliseroltrinitrat infüzyonu ile normal sınırlarda tutuldu. Operasyon 45 dakika sürdü ve sonunda proflaktik antiemetik olarak metoklopramid 10 verildi. Postoperatif analjezi için 75 mg intramüsküler diklofenak uygulandı. Hastanın kas paralizisinin geri döndüğü train of four ve double burst stimulasyon testleri ile doğrulandı. Yeterli spontan solunumu olduğu izlenerek uyanma odasına nakledildi.

Uyanma odasına nakledildikten 5 dakika sonra hastanın gözlerinde nistagmus olduğu ve pupillerinin anizokorik olduğu izlendi. Kooperasyon yoktu. Somnolans devam ediyordu. Hipertansif ataklar izlendi. Bu klinik tablo cerrahi operasyon bitiminden itibaren 3 saat devam etti ve daha sonra hasta oryante ve koopere hale geldi. Nistagmus kayboldu ve pupilleri izokorik hale geldi. İleri takiplerinde kranial manyetik rezonans incelemesinde herhangi bir anormallik saptanmadı.

TARTIŞMA

Takdim ettiğimiz hasta, cerrahi operasyon sonrası üç saat süreyle gözlerinde nistagmus, anizokorik pupil, hipertansif ataklar ve bilinç kaybı tablosu sergilemiştir. Bu klinik  tablonun olası nedenleri; paroksetin yoksunluk sendromu, seratonin sendromu, kronik alınan paroksetinin anestezik ilaçlarla etkileşmesi, malign nöreleptik sendrom veya dopaminerjik iletimin artmasına bağlı olabilir.

Paroksetin kesilmesinden sonra gelişen SSRI kesilme sendromunun insidansı ve şiddeti diğer SSRI ve psikoaktif ilaçların kesilmesinden daha yüksektir. En az bir ay süreyle SSRI kullandıktan sonra ilacın kesilmesinden itibaren 1-7 gün içerisinde şu semptomlardan iki yada daha fazla kriter görülürse SSRI kesilmesi sendromu denir: Baş dönmesi, ışığa duyarlılık, parestezi, anksiyete, ajitasyon, diyare, yorgunluk, baş ağrısı, insomnia, irritabilite, bulantı ve kusma, tremor, görme bozukluğu, myoklonus ve ağız kuruluğu (1). Hastamızda gelişen geçici nistagmus ve anizokorinin parokseninin yoksunluk sendromu ya da ilaç etkileşimi olduğuna dair literatürde herhangi bir bilgiye rastlanmamıştır.

Sonuç olarak SSRI inhibitörü kullanan hastalarda peroperatif beklenmeyen olaylar gelişebilir. Bu hastaların preoperatif ilaç anamnezleri mutlaka iyi alınmalı ve peroperatif takibinde dikkatli olunmalıdır.

KAYNAKLAR

  1. Bhanji NH, Chouinard G, Kolivakis T, Margolese HC. Persistent tardive rebound panic disorder, rebound anxiety and insomnia following paroxetine withdrawal: a review of rebound-withdrawal phenomena. Can J Clin Pharmacol. 2006; 13:69-5