İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-44

VİDEOLARİNGOSKOPİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN ENDOTRAKEAL ENTÜBASYON BAŞARISININ DİREK LARİNGOSKOPİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI

S.EKSERT 1, T.PURTULOĞLU 2, E.KURT 2, ÖT.ÇİFCİ 3, G.ÖZKAN 4


GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ 1
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ/ANKARA 2
GÜMÜŞSUYU ASKER HASTANESİ 3
TATVAN ASKER HASTANESİ 4

Videolaringoskoplar, minyatür video kameralar içeren uygulayıcıya glottisi indirek görüntüleme imkanı veren, yeni entübasyon araçlarıdır. Bu prospektif, randomize, klinik çalışmada videolaringoskop ile gerçekleştirilen endotrakeal entübasyon başarısını Cormack-Lehane laringoskopik sınıflaması, entübasyon süresi, deneme sayısı, entübasyon için ihtiyaç duyulan kolaylaştırıcı manevra ve komplikasyon görülme sıklığı bakımından direk laringoskopla karşılaştırmayı amaçladık.

Çalışmaya elektif cerrahi uygulanacak, 18-65 yaş arasında değişen, ASA I-II fizyolojik risk grubundaki 100 hasta dahil edildi. Hastalar rasgele 50’şerli iki gruba ayrıldı. Grup-A’da Macintosh blade’li laringoskop ve Grup-B’de C-mac videolaringoskopla entübe edilen hastaların Cormack-Lehane laringoskopik skoru, entübasyon süresi, entübasyon deneme sayısı, entübasyon için ihtiyaç duyulan kolaylaştırıcı manevralar ve entübasyona ait komplikasyonlar kaydedildi.

Demografik veriler ve Sterno-Mental Mesafe hariç havayolu değerlendirme verileri gruplar arasında benzer bulundu. Cormack-Lehane laringoskopik skoru videolaringoskopi grubunda anlamlı olarak daha iyi bulundu (p<0,001). Entübasyon süreleri direk laringoskopi grubunda 17 sn, videolaringoskopi grubunda 29 sn olarak bulundu (p<0,001). Gruplar arasında entübasyon deneme sayıları açısından fark bulunmadı (p=0,513). Entübasyon için videolaringoskopi grubundaki 25 hastada en az bir kolaylaştırıcı manevraya ihtiyaç duyulurken, direk laringoskopi grubunda bu sayı 17 oldu. Stile kullanımı videolaringoskopi grubunda anlamlı olarak daha fazla bulundu (p<0,001). Entübasyona ait komplikasyon görülme oranları arasında fark bulunmadı (p=0,603).

Laringoskopik görüntüyü iyileştiren videolaringoskopun direk laringoskopiye iyi bir alternatif yöntem olabileceği sonucuna vardık.