SEVOFLURAN VE DESFLURAN ANESTEZİSİNİN DNA HASARI VE OKSİDATİF STRES ÜZERİNE ETKİSİ
M.CENGİZ
1, T.TOĞRUL
2, Z.BAYSAL
2, A.ÇİĞDEM
2
DİCLE ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 1 HARRAN ÜNIVERSITESI TIP FAKÜLTESI ANESTEZIYOLOJI VE REANIMASYON AD 2
AMAÇ: Bu çalışmada anestezide sık kullanılan sevofluran ve desfluran gazlarının DNA ve oksidatif stres üzerine etkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışma Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurulunun onayı alındıktan sonra Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniğinin ameliyathanesinde gerçekleştirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM: Rasgele seçilen ve ASA I-II sınıfı hastalar 2 gruba ayrıldı. Grup I’de , % 2 sevofluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile Grup II’ de % 6–7 desfluran + 3L/dk hava + 2L/dk O2 ile anestezi idamesi sağlandı. Nöromusküler iletimde % 30 derlenme sağlandığı zaman 0.5 mg kg–1 rokuronyum iv bolus olarak uygulandı.
Tüm gruplarda ETCO2 25–35 mmHg aralığında olacak şekilde mekanik ventilasyon (Mod; IPPV, solunum sayısı; 12–15 /dk, tidal volüm; 10mL kg-1, İ/E: 1/2) uygulandı. Anestezi idamesi; anestezi ve cerrahi süresi, hastalarda gelişebilecek komplikasyonlar kaydedildi.
Hastalardan preoperatif dönemde indüksiyonun hemen öncesinde ve intraoperatif 120. dakikada 5ml venöz kan alındı. Özel bir kap içerisinde soğuk ortamda en kısa sürede Harran Üniversitesi Araştırma Hastanesi Biyokimya Anabilim Dalı laboratuarına ulaştırıldı. Bu kanlarda mononükleer lökositlerden comet assay yöntemi ile DNA hasarı ölçüldü. Aynı kan örneklerinde total oksidatif durum (TOS) ve total antioksidan kapasite (TAK) ölçüldü. Oksidatif stres indeks (OSİ) hesaplandı.
BULGULAR: Çalışma sonunda sevofluran ve desfluran grubunda intraoperatif 120. dakikada alınan kan örneklerindeki DNA hasarlarında, preoperatif değerlere göre anlamlı artış bulundu. Bu artış desfluran grubunda istatistiksel olarak daha anlamlıydı.
Antioksidan kapasite sonuçları her iki grupta da farklılık göstermedi. Oksidatif durum, desfluran grubunda sevofluran grubuna göre anlamlı yüksek bulundu. Grup içi karşılaştırmalarda her iki grupta da intraoperatif 120. dakika oksidatif durum değerleri preoperatif değerlere göre anlamlı artış gösterdi.
SONUÇ: Desfluran grubunda daha fazla olmak üzere her iki anestezik gazın DNA hasarı yaptığı ve oksidatif stresi arttırdığı sonucuna varıldı.
|