KONTROLLÜ HİPOTANSİYONDA DENGELİ ANESTEZİ VE TİVA UYGULAMASININ EKONOMİK YÖNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ
M.DEMİRCİ
1, ÖL.ERHAN
1, T.YÜCEL
1, AB.ÖZER
1, Ö.YILDIZHAN
1
FIRAT ÜNİVERSİTESİ TIP FAK. ANESTEZİYOLOJİ VE REAN. AD 1
Burun cerrahisinde esmolol ile oluşturulan kontrollü hipotansiyon uygulamasında, sevofluran uygulanarak oluşturulan dengeli anestezi ile propofol kullanılarak oluşturulan TİVA uygulamasının ekonomik yönden değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Etik Kurul onayından sonra, ASA I-II risk grubunda, yaşları 18-60 arası, 60 hasta, aydınlatılmış onamları alınarak çalışmaya dahil edildi. Hastalar rastgele on beşer kişilik dört gruba ayrıldı: 1. Propofol grubu (Grup P), 2. Propofol + Esmolol grubu (Grup PE), 3. Sevofluran grubu (Grup S), 4. Sevofluran + Esmolol grubu (Grup SE). Operasyon ve anestezi süreleri, propofolün indüksiyon/idamede kullanılan miktarları ile sevofluran, fentanil ve vekuronyum miktarları kaydedildi. Her hasta için hesaplanan toplam maliyet YTL olarak değerlendirmeye alındı.
Hasta başına ortalama maliyet Grup PE’de 81.90 ± 37.08 YTL, Grup SE’de 56.52 ± 19.67 YTL, Grup S’de 39.10 ± 17.73 YTL ve Grup P’de ise 33.15 ± 1.93 YTL olarak hesaplandı. Yapılan istatistiksel analiz sonucu Grup P ile Grup S arasında anlamlı bir farklılık olmadığı (p>0.05) diğer tüm gruplar arasındaki farkın ise önemli olduğu sonucuna varıldı (p<0.05). Hipotansiyon oluşturmak için kullanılan esmolol maliyeti Grup PE’de 49.29 ± 37.46 YTL, Grup SE’de ise 26.98 ± 18.20 YTL olarak bulundu ve aradaki farklılık istatistiksel olarak anlamlıydı (p<0.05).
Sonuç olarak bu çalışmada burun cerrahisi uygulanacak hastalarda esmolol ile oluşturulan kontrollü hipotansiyonda, sevofluran uygulanarak oluşturulan dengeli anestezinin propofol kullanılarak oluşturulan TİVA uygulamasına göre daha düşük maliyete neden olduğu bulunmuştur.
|