LAPAROSKOPİK JİNEKOLOJİK GİRİŞİMLERDE LARİNGEAL MASKE SUPREME İLE ENDOTRAKEAL ENTÜBASYONUN KARŞILAŞTIRILMASI: İLK BULGULARIMIZ
B.KUVAKİ
1, Ş.ÖZBİLGİN
1, F.GÜNENÇ
1, B.ATASEVEN
1
DOKUZEYLÜL ÜNİVERSİTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON ANABİLİM DALI 1
Laringeal maske (LM) eklenen yeni modifikasyonlarıyla günümüzde endotrakeal tüpün (ETT) kullanıldığı alanlarda da kullanıma girmiştir. LM bazı ülkelerde jinekolojik laparoskopik girişimlerde yaygın olarak kullanılsa da, pulmoner aspirasyon riski ve efektif ventilasyon sağlayamama gibi endişeler halen ETT’ün tercih edilmesine neden olmaktadır. Supreme LM (LM-S) tek kullanımlık ve gastrik içerik aspirasyonuna olanak sağlar. Bu çalışmada laparoskopik jinekolojik girişimlerde ventilasyon parametreleri ve mide distansiyonuna etkileri yönüyle LM-S ile ETT uygulamasının karşılaştırılması planlanmıştır.
ASA I –II sınıfı, 18-65 yaş arası 100 hasta ile prospektif, randomize ve çift kör olarak planlanan çalışmamızın 80 hasta alındıktan sonraki bulguları değerlendirildi. LM-S (Grup LM) ya da endotrakael tüp (Grup EET) grubundaki tüm hastalara standart total intravenöz genel anestezi ve ventilasyon protokolü uygulanmıştır. Ölçüm zamanlarında çalışmadan habersiz bir anestezist peroperatif dönemdeki ventilasyon parametrelerini ve postoperatif boğaz ağrısı derecelendirmesini, habersiz cerrah mide distansiyonunu değerlendirmiştir.
Hava yolu aracı yerleştirme süresi grup LM’de grup EET’den istatiksel olarak anlamlı ölçüde kısa bulunmuştur (p=0.000). Laparoskopun batın içine girişinden sonra (p=0.010) ve insuflasyonun sonlandırılmasından hemen önce mide distansiyonu grup ETT’de anlamlı düzeyde yüksek saptanmıştır (p=0.035). Hava yolu aracı yerleştirildikten 2dk sonra ve trendelenburg pozisyonu verildikten sonra ortalama ve tepe solutma basıncı değerleri grup ETT’de istatiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur ( p <0.05). Orofaringeal kaçak basınçları her iki grupta benzer saptanmıştır. Postoperatif 1.saatte boğaz ağrısı (p=0.000), yutkunma güçlüğü (p=0.035) ve ses kısıklığı (p=0.002) grup ETT’de istatiksel olarak anlamlı ölçüde yüksek; 24.saatte ise sadece boğaz ağrısı grup ETT’de anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.037).
Jinekolojik laparoskopide LM kullanımı yaygın olarak bilinen görüşün aksine ventilasyonda başarısızlığı ve pulmoner aspirasyon riskini arttırmamaktadır. Ayrıca LM kullanımının laringofaringeal morbidite ve postoperatif analjezi gereksinimi üzerine de olumlu etkileri bildirilmiştir. Bizim çalışmamızın ilk bulgularına göre de jinekolojik laparaskopik cerrahide pozitif basınçlı ventilasyon uygulanan olgularda gastrik kanalı olan LM-S uygulamasının güvenli ve endotrakeal entübasyona iyi bir alternatif olduğu sonucuna varılmıştır.
|