İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2008

S-1

İN VİTRO FERTİLİZASYON UYGULAMASI SIRASINDA SEDASYONDA KULLANILAN İKİ FARKLI REMİFENTANİL İNFÜZYON DOZUNUN ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

H.BEGBURSSARIKAYA 1, L.İYİLİKÇİ 1, B.GÜLEKLİ 1, C.POSACI 1, ÖE.DOĞAN 1, E.OK 1, M.YILDIZEĞLEN 1, H.ELLİDOKUZ 1, A.GÜNERLİ 1


DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1

 Amaç: Bu çalışmada IVF uygulanacak olgularda; iki farklı infüzyon dozunda remifentanil (R) uygulamasına ek olarak yapılan propofol bolus dozları ile sağlanan sedasyonun hemodinamik etkilerinin, sedasyon düzeyinin, hasta ve hekim memnuniyetinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bakanlığı Etik Kurulu izniyle, sedasyon altında IVF uygulanan ASA I-II, 18-40 yaş arası 86 bayan hasta ile prospektif, randomize ve çift kör olarak gerçekleştirildi. Olgular, Grup R1 ve R2 olarak iki gruba ayrıldı. Bazal ölçüm değerleri KAH, OAB, SPO2, solunum sayısı (SS) ve Ramsay sedasyon skoru (RSS) kaydedildi.  Grup R1’e 0,1 µg.kg-1.dk-1, Grup R2’ye 0,15 µg.kg-1.dk-1 dozunda remifentanil infüzyonu uygulandı. Remifentanil infüzyonunun 2. dakikasında 1 mg/kg propofol IV yoldan bolus verildi. Olguların RSS’u 3-4 olacak şekilde sedasyona devam edildi. Remifentanil infüzyonunun başlanmasından IVF işleminin sonuna kadar KAH, SAB, DAB, OAB, SPO2,  SS, uygulanan remifentanil ve propofol dozları, yan etkiler, RSS kaydedildi. Postoperatif izlemde, Postanestezik Modifiye Alderete Skorlamasına (PMAS) göre derlenme skorları kaydedildi. Fertilizasyon, clevage (yumurta çatlaması) ve gebelik oranları ile gebelik sonuçları karşılaştırıldı.

Bulgular: Bu çalışmada, OAB ve KAH’ larında fark yoktu (p>0.05). Grup R2’de desaturasyon, hipopne (p>0.05) ve apne (p<0.05) daha çok gözlendi. Grup R2 ‘de solunum desteği daha fazlaydı (p<0.05). Derlenmede hastaların PMSA’na göre derlenme skorları yaklaşık 8. dk’ da taburculuğa uygundu. Gruplar memnuniyet düzeyleri açısından değerlendirildiğinde; anestezist memnuniyeti grup R1’de (p>0.05), cerrah memnuniyeti ise grup R2’de daha iyiydi (p<0.05). Hasta memnuniyeti her iki grupta iyi olarak değerlendirildi (p>0.05). Remifentanil kullanımının grup R2’de, propofol kullanımının ise grup R1’de daha çok olduğu gözlendi (p>0.05). Fertilizasyon, clevage, klinik gebelik oranları ve gebelik sonuçları açısından farklılık yoktu (p>0.05).

Sonuç:  IVF uygulamalarında kullandığımız 0.1µg.kg-1.dk-1 infüzyon dozunda remifentanil ve ek propofol bolus kombinasyonu, hemodinamik ve solunumsal olarak daha stabil bulgular ve hızlı, sorunsuz derlenme sağladı. IVF işlemlerinde remifentanilin propofol ile kombinasyonunun günübirlik girişimlerde güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.