KETAMİN VE DEKSMEDETOMİDİNİN PROPOFOL İLE KO-İNDÜKSİYONUNUN LARİNGEAL MASKE YERLEŞTİRME BAŞARISINA ETKİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
F.AHUN
1, B.YAVAŞCAOĞLU
2, FN.KAYA
2, B.ÖZCAN
2, E.KARAMAN
2
DÖRTÇELİK ÇOCUK HASTALIKLARI HASTANESİ 1 ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ 2
Laringeal maske (LMA) yerleştirilmesinde ketamin veya deksmedetomidinin, propofol ile ko-indüksiyonunun hemodinamik yanıta, LMA yerleştirme başarısına, indüksiyonda uygulanan propofolün doz gereksinimine olan etkilerini karşılaştırmak.
18–60 yaş arası, ASA I-II, 90 olguya Grup Ketamin-Propofol’de; 0,5 mg/kg ketamin, Grup Deksmedetomidin-Propofol’de; 0,5 µg/kg deksmedetomidin ve Grup Kontrol’de; salin İV sonrası, kirpik refleksi kayboluncaya kadar propofol İV uygulandı. LMA yerleştirme başarısı; ağız açıklığı, öksürme, yutkunma, hareket, laringospazm, yerleştirme kolaylığını içeren skorlama ile değerlendirildi. Arteriyel basınçlar, kalp hızı; indüksiyon öncesi (kontrol), indüksiyon sonrası, LMA yerleştirilmesinden 1, 2, 4, 6, 8 ve 10 dk sonra kaydedildi.
Ağız açıklığı, hava yolu reflekslerinin baskılanması ve hareket olmaması, LMA yerleştirme başarısı Grup Deksmedetomidin-Propofol’de daha iyi bulundu (p<0.001). İndüksiyondaki propofol dozu Grup Deksmedetomidin-Propofol ve Grup Ketamin-Propofol’de daha az bulundu (p<0.001). İndüksiyon sonrası arteriyel basınç değerleri Grup Ketamin-Propofol’de daha az baskılandı. Kalp hızındaki düşüş Grup Deksmedetomidin-Propofol’de daha belirgindi.
Ketamin ve deksmedetomidinin propofol ile ko-indüksiyonu, propofol doz gereksinimini azaltmıştır. Ketamin hemodinamik parametreleri daha az etkilediğinden, deksmedetomidin daha iyi LMA yerleştirme koşulları sağladığından, propofol ile ko-indüksiyonda birbirlerine alternatif olabilirler.
|