ANJİOGRAFİ SALONUNDAKİ KARDİYOVASKÜLER GİRİŞİMLERDE SUGAMMADEX KULLANIMI
N.KAVRUTÖZTÜRK
1, AS.ŞAHİN
1, E.DOĞANBAKI
1, B.KARSLI
1
ANTALYA EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Anjiografi odasında yapılan invaziv işlemler(doğumsal kalp defekti kapatılması,TAVİ, EVAR, TEVAR ) sırasında, gerek hemodinamik değişiklikler gerekse hasta konforu açısından genel anestezi uygulanır.Bu tür hastaların çoğunda diyabet, hipertansiyon,koroner veya serebrovasküler hastalık bulunabileceğinden temel anestezi monitorizasyonu ile invaziv monitorizasyon gerekmekte, stabil bir hemodinami sağlamak ve operasyon sonunda hastayı taşikardi, hipertansiyon olmadan stabil bir şekilde uyandırmak önem kazanmaktadır.Anjiografi salonunun kullanım süresi ve hasta sirkülasyonunun fazlalığı gözönüne alındığında,hasta derlenmesinin çabuk sağlanması gereklidir.Bu amaçla kullanılan neostigmin ve sugammadexin etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.
Çalışmada 2011 Ocak-2012 Ağustos tarihleri arasında, koroner anjiografi salonunda genel anestezi uygulaması yapılan 20 hasta, retrospektif olarak incelendi. Hastaların dokuzuna neostigmin, onbirine sugammadex uygulandığı görüldü. Hastaların işlem bitiminden ekstübasyona kadar olan süreleri, dekürarizasyon sonrası kan basıncı ve kalp atım hızı değişiklikleri, derlenme odasındaki hemodinamik değişikliler ve derlenmede kalış süreleri değerlendirildi.
Sugammadex grubundaki hastaların ekstübasyon süresi anlamlı olarak kısa bulundu. Kan basıncı ve kalp atım hızı değerleri sugammadex grubunda daha stabildi ve işlem sonrası anjiografi odasında kalış süresi anlamlı olarak kısaydı. Derlenme odasında TOF monitorizasyonu ile bakılan rezidüel kürarizasyonun, sugammadex ile antagonizasyon sonrası neostigminden daha az olduğu görüldü.
Ameliyathane dışı anestezi uygulamasındaki komplikasyonlar,uyanma sırasında ortaya çıkabilecek sorunlar, yeterli teknik donanım, uygun monitörizasyon, uygun ilaç kullanımı ve deneyimli anestezi ekibi ile azaltılabilir(1).Anestezi sonrasında rezidüel nöromusküler blok, uygun şekilde döndürülmemesi postoperatif pulmoner komplikasyonların gelişimini ve postoperatif mortaliteyi arttırır. Günümüzde yaygın olarak kullanılan kolinesteraz inhibitörü ajanların istenmeyen kardiyovasküler,solunumsal ve kolinerjik yan etkileri sık görülür(2).Koroner anjiografide alınan kardiyak hastalarda hemodinamik instabiliteyle daha sık karşılaşılmasından dolayı sugammadex kullanılmasının daha güvenilir olduğunu düşünmekteyiz.Artmış hasta güvenliği,nöromüsküler bloğun geri çevrilmesinin tahmin edilebilirliği,operasyon salonunun ve çalışanların zamanlarının daha etkili kullanılması açısından da ameliyathane dışı uygulmalarda sugammadex kullanımı tercih edilebilir.
KAYNAKLAR: 1- L.İyilikçi,Ş.Çakmak,E.Ögdül,B.Candüz,F.Boyacı,E.Özdemir,E.Kocaayan.Ameliyathane Dışı Anestezi Uygulamalarında Deneyimlerimiz.TARD Dergisi2006;34(3):169-176 2- FlocktonEA,MastronardiP,HunterJM,GomarC,MirakhurRK,AguileraL,GiuntaFG,Meistelman C,PrinsMe.Reversal of rocuronium-induced neuromuscular block with sugammadex is faster than reversal of cisatracurium-induced block with neostigmine.BJA 2008;100:622-30.
|