İNTRAVENÖZ REJYONAL ANESTEZİ TEKNİĞİNDE PRİLOKAİN VE PRİLOKAİNE EKLENEN DEKSKETOPROFEN VE DEKSAMETAZONUN ETKİNLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
MS.ULUER
1, A.KEÇECİOĞLU
1, TB.SARITAŞ
2, Ş.OTELCİOĞLU
2, H.BORAZAN
2, O.ŞAHİN
2
MERAM EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD, KONYA 1 NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ, MERAM TIP FAKÜLTESİ, ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD, KONYA 2
IVRA, turnike uygulanması gereken ve bir saatten kısa sürecek olan üst ekstremite el ve önkol cerrahisi için tercih edilen, etkili ve güvenilir bir yöntemdir (1). İVRA’da kullanılan lokal anesteziklere adjuvan ajan ilavesi uzun yıllardan beri çalışılmaktadır (2). Bu çalışmada intravenöz rejyonal anestezide prilokain ve buna eklenen deksketoprofen ve deksametazonun anestezik ve analjezik etkinliklerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır.
Etik Kurul Onayı ve bilgilendirilmiş hasta onamı alındıktan sonra el ve el bileği cerrahisi geçirecek 18-60 yaş, ASA I-II 45 olgu rastgele 3 gruba ayrıldı. Grup P’ye 3 mg/kg % 0.5 prilokain, Grup PDK’ya 3 mg/kg % 0.5 prilokain ile 50 mg deksketoprofen, Grup PDM’ye 3 mg/kg % 0.5 prilokain ile 8 mg deksametazon total 40 ml verildi. Duyusal ve motor blok başlama ve dönüş zamanları, hemodinamik veriler, analjezi süresi, turnike süresi, intraoperatif fentanil gereksinimi duyan hasta sayısı, ilk analjezik alma zamanı, vizüel analog skala (VAS), 24 saatlik total analjezik tüketimi ve hasta memnuniyet skorları değerlendirilerek kaydedildi.
Gruplar arasında demografik özellikler, cerrahi süre, turnike süresi ve ortalam arter basınçları arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Duyusal blok başlama zamanı Grup P’de daha uzun bulunurken (p<0.05), duyusal blok dönme zamanları açısından 3 grup arasında anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). Grup P’de motor blok başlama zamanı daha uzun, motor blok dönme zamanı ise daha kısa bulunurken (p<0.05), diğer gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı (p>0.05). İntraoperatif turnike ağrısı başlama zamanı Grup PDM ve Grup PDK’da daha uzun bulunurken (p<0.05), intraoperatif fentanil ihtiyacı olan hasta sayısı Grup P’de daha fazlaydı (p<0.05). İlk analjezik verilme zamanının, Grup PDM de Grup P den, Grup PDK da ise Grup PDM den uzun olduğu görüldü. Analjezik tüketimi, Grup P de diğer 2 gruptan, Grup PDM de de Grup PDK dan daha fazla bulundu (p<0.05). İntraoperatif VAS değerlerinde, ilk 30 dk üç grup arasında anlamlı fark yokken (p>0.05), 40 ve 50. dk değeri Grup P de daha yüksekti (p<0.05). Turnike açıldıktan sonra, VAS değerleri 15 ve 30. dk larda Grup P de yüksek bulundu (p<0.05). Postoperatif 1, 2 ve 4. sa VAS değerleri de yine Grup P de diğer iki gruba göre daha yüksek bulundu (p<0.05). Hasta memnuniyet skoru Grup PDK ve Grup PDM’de Grup P’ye göre daha yüksek bulundu (p<0.05).
Bu çalışmada, İVRA de prilokaine eklenen deksketoprofen ve deksametazonun herhangi bir yan etki yapmadan turnike ağrısını azalttığı, motor blok başlangıcını hızlandırdığı, ancak deksketoprofenin, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da klinik olarak, analjezik etkinliğinin daha uzun sürdüğü ve postoperatif analjezik tüketimini daha fazla azalttığı gösterilmiştir.
Kaynaklar
1. Rodola F, Vagnoni S, İngletti S. An update intravenous regional anaesthesia of the arm. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2003; 7: 131-138.
2. Bigat Z, Boztug N, Hadimioglu N, Cete N, Coskunfirat N, Ertok E. Does Dexamethasone Improve the Quality of Intravenous Regional Anesthesia and Analgesia? A Randomized, Controlled Clinical Study. Anesth Analg 2006; 102:605-9.
|