İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-28

SUGAMMADEKSIN ANTIBAKTERIYEL ETKINLIĞININ ARAŞTIRILMASI

A.VURAL 1, H.KİRAZ 1, D.ÖMÜR 1, A.ÜNVER 1, V.HANCI 2, S.HANCI 3


ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ 1
DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 2
TEPECİK EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 3

Anestezi uygulamalarında kullanılan propofol gibi bazı anestezik maddelerin bakteri üremesini desteklediği bilinmektedir. Midazolam, deksmedetomidin, rokuronyum, atrakuryum ve sisatrakuryum gibi bazı anestezik maddelerin ise bakteri üremesini inhibe ettikleri, yapılan çalışmalarda gösterilmiştir. Anestezik ajanların antibakteriel etkinlikleri, ajanların kullanıma hazırlanması sırasında hata ile oluşabilecek kontaminasyonlara karşı önemli bir avantaj sağlarken, bakteri üremesini arttıran anesteziklerin kullanımı sırasında enfeksiyöz kontaminasyon açısından üst düzeyde dikkat gösterilmesi gerekmektedir (1-3). 

Sugammadeks, modifiye bir gamma siklodekstrindir. Siklodekstrinler lipofilik bir çekirdeğe sahip, suda çözünebilen siklik oligosakkaritlerdir. Sugammadeks selektif nöromuskuler bloker geri döndürücü olarak klinik uygulamada yerini hızla almıştır. Sugammadeks steroid yapılı nöromuskuler blokerleri hızla enkapsüle ederek plazmada kapsüle halde rokuronyum miktarını arttırıp, rokuronyumun nikotinik asetilkolin reseptöründen ayrılmasını sağlar (4).

Siklodekstrinler gıda ve ilaç sanayinde sıklıkla kullanılan moleküllerdir. Özellikle lipofilik ilaçların hidrofilik hale getirilmesi için sıklıkla kullanılırlar. Siklodekstrinlerin diğer bir uygulama alanı da mikrobiyoloji uygulamalarıdır. Bazı siklodekstrinler H. Pylori üremesini arttırmak amacıyla kullanılırken (5), bazı siklodekstrinlerin ise santral venöz kataterlerin kaplanılarak, bakteri üremesine karşı korunması amacıyla kullanıldığı bildirilmektedir (6). Bununla birlikte anestezi alanında yeni kullanıma giren bir gamma siklodekstrin molekülü olan sugammadeksin bakteriyel üremeyi arttırıp arttırmadığını değerlendiren bir çalışma bulunmamaktadır.

Çalışmamızın amacı, sugammadeksin S. aureus American Type Culture Collection (ATCC) 29213, E. fecalis ATCC 29212, E. coli ATCC 25922 ve P. aeruginosa ATCC 27853. bakteri sujlarına karşı antibakteriyel etkinliğinin değerlendirilmesidir.

Etik komite onamının alınması sonrasında sugammadeksin antibakteriyel etkinliği Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) tarafından tanımlanan mikrodilüsyon yöntemi ile araştırıldı. Sugammadeks %0.9 salin ile konsantrasyonu 512 μg/mL, 256 μg/mL, 128 μg/mL, 64 μg/mL, 32 μg/mL, 16 μg/mL, 8 μg/mL, 4 μg/mL, 2 μg/mL, 1 μg/mL ve 0.5 μg/mL. olacak şekilde sulandırıldı.  S. aureus ATCC 29213, E.fecalis ATCC 29212, E. coli ATCC 25922 and P. aeruginosa ATCC 27853 kontrol mikroorganizmaları olarak kullanıldı. Bakteriler mililitrede 5X105 koloni oluşturan ünite (CFU/mL) olacak şekilde CAMHB (cation-adjusted Mueller-Hinton) sıvı besi yeri ve belirlenen konsantrasyonlarda sugammadeks mikroplatlerde 35°C’de 20 saat inkübe edildi. Minimal inhibitör konsantrasyon (MIC- Bakteri üremesinin inhibe edildiği en düşük sugammadeks konsantrasyonu) ve minimum bakterostatik konsantrasyon (MBC) değerleri, bakteri üremesi gözlenerek belirlendi.

Çalışmanın ikinci aşamasında 100 mg/ml sugammadeks (50µg) tes mikroorganizmaları (50µg), olan Staphylococcus aureus ATCC 29213, Enterococcus fecalis ATCC 29212, Escherichia coli ATCC 25922 and Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 ile kontamine edildi. 24 saat sonra sugammadeks içindeki bakteri üremesi değerlendirildi.

Mikrodilüstyon metodu kullanılarak yapılan analizde sugammadeksin  S. aureus, E. fecalis, E. coli ve P. aeruginosa karşı hiç bir konsantrasyonda antibakteriel etkinliği olmadığı belirlendi. Çalışmanın ikinci aşamasında test mikroorganizmaları olan S. aureus, E. fecalis, E. coli and P. aeruginosa ile kontamine edilen 100 mg/ml sugammadeks içerisinde 24 saat sonra bakteri üremesi olduğu belirlendi.

Sugammadeksin değerlendirilen test mikroorganizmaları olan S. auereus, E. fecalis, E. coli ve P. aeruginosa'ya karşı antibakteriyel etkinliği bulunmamaktadır.
Kaynaklar
1. Crowther J, Hrazdil J, Jolly DT, Galbraith JC, Greacen M, Grace M. Growth of microorganisms in propofol, thiopental, and a 1:1 mixture of propofol and thiopental. Anesth Analg 1996;82:475-8.
2. Ayoglu H, Kulah C, Turan I. Antimicrobial effects of two anaesthetic agents: dexmedetomidine and midazolam. Anaesth Intensive Care 2008;36:681-4.
3. Hanci V, Cömert F, Ayoğlu H, Kulah C, Yurtlu S, Turan IO. Evaluation of the antimicrobial effects of atracurium, rocuronium and mivacurium. Antimicrobial effects of muscle relaxants. Drugs and Therapy Studies 2011; 1:e2. doi:10.4081/dts.2011.e2
4. Rex C, Bergner UA, Pühringer FK. Sugammadex: a selective relaxant-binding agent providing rapid reversal. Curr Opin Anaesthesiol 2010;23:461-5.
5. Joo JS, Park KC, Song JY, Kim DH, Lee KJ, Kwon YC, Kim JM, Kim KM, Youn HS, Kang HL, Baik SC, Lee WK, Cho MJ, Rhee KH.A thin-layer liquid culture technique for the growth of Helicobacter pylori. Helicobacter 2010;15:295-302.
6.

Jean-Baptiste E, Blanchemain N, Martel B, Neut C, Hildebrand HF, Haulon S. Safety, Healing, and Efficacy of Vascular Prostheses Coated with Hydroxypropyl-b-cyclodextrin Polymer: Experimental In Vitro and Animal Studies. European Journal of Vascular and Endovascular Surgery 2012; 43:188-197