ENTERAL NUTRİSYON UYGULANAN YOĞUN BAKIM HASTALARINDA STANDART ENTERAL ÜRÜN İLE TAM ÇÖZÜNÜR LİFLİ ENTERAL ÜRÜNÜN GASTROİNTESTİNAL İNTOLERASYON AÇISINDAN KARŞILAŞTIRILMASI
FB.CEYLAN
1, A.ÖZGÜLTEKİN
1, H.AYTEKİN
1, A.AYTEKİN
1, O.EKİNCİ
1
HAYDARPAŞA NUMUNE EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANESİ 1
Çalışmamızda gastrointestinal intolerans ve disfonksiyonlarını önleyerek enteral nutrisyonun devamlılığını sağlamak amacıyla, tam çözünür lifli enteral ürün ile standart enteral nutrisyon ürününü kan glukoz düzeyi, tolerasyon, beslenmenin devamlılığı ve yan etkiler açısından karşılaştırdık.
18 yaş üzeri, enteral beslenen tüm hastalardan en az 7 gün yoğun bakımda yatışı olan 100 hasta iki gruba ayrılarak değerlendirildi(Gr I: Standart ürün(Ensure®Abbott), Gr II: Tam çözünür lifli ürün (Novosource GI Kontrol®Nestle)) .Enteral nutrisyon sürekli infüzyon ile NG sondadan uygulandı, hastalarda 8 saat ara ile GRV(gastrik rezidüel volüm), diyare ve distansiyon olup olmadığı takip edildi. GRV 500 mL'den fazla olduğu takdirde son aldığı miktarın yarısı oranında azaltılarak prokinetik olarak metpamid 3*1 iv yapıldı. Enteral nutrisyona devam edildi. Prokinetik ajan kullanımına rağmen GRV 500 mL'den fazla olduğu gözlenen olgular, tanımlanan diyare kriterlerine uyan ve bu nedenle enteral beslenmesine ara verilmek zorunda kalınan hastalar intolere olarak kabul edildi. Hastalar SIRS, sepsis varlığı ve hemodinamik yeterlilik açısından değerlendirildi.
Bulgularda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemekle birlikte klinik olarak çözünür lifle beslenen grupta diyare hiç gözlemlenmez iken distansiyon fazla sayıda görüldü, intolerasyona ise daha az sayıda rastlandı(2/50;4/50-5/50;3/50)
Lif içerikli formüller bağırsağı besleyerek bağırsak fizyolojisini korumak, gastrointestinal toleransı geliştirmek ve glisemik kontrol ve lipid kontrolünün sağlanması amacıyla kullanılırlar. Elia ve ark.'nın(1)meta-analizinde yapılan çalışmalarda intolerasyon semptomları açısından lifli ürünlerle lifsiz ürünler arasında fark bulunmamakla birlikte, Homann ve ark’nın(2) yaptıkları çalışmada çözünür lifle beslenen grupta diyare, konstipasyon ve gastrointestinal yan etkilerin daha az görüldüğü belirtilmiştir.
Çalışmamızda her iki grup arasında intolerasyon açısından anlamlı fark bulunmadı. Ancak lif içeren ürünlerin gastrointestinal sisteme olan olumlu etkileri düşünüldüğünde ve yoğun bakım ünitelerindeki hastaların intolerasyona eğilimli olduğu göz önüne alınarak bağırsakları desteklemek ve tedavi amacıyla tam çözünür lifli ürünlerin uygun hastalarda kullanılmasının gerektiğini düşünüyoruz.
(1): . Elia M, Engfer MB, Green CJ, Silk DBA. Systematic review and meta-analysis: the clinical and physiological effects of fibre-containing enteral formulae. Aliment Pharmacol Ther 2007;27:120-145.
(2): Homann HH, Kemen M, Fuessenich C, Senkal M, Zumtobel V. Reduction in diarrhea incidence by soluble fiber in patients receiving total or supplemental enteral nutrition. J Parenter Enteral Nutr 1994;18(6):486-90.
|