TEK TARAFLI KASIK FITIKLARINDA HASTA KONTROLLÜ BÖLGESEL İNGUİNAL BLOK ANALJEZİSİNİN ETKİNLİĞİ
C.KARİP
1, N.AKGÜN
1, B.TAS
1, Ö.DEMİROLUK
1, H.ALTUN
2, B.KARİP
2
FATİH SULTAN MEHMET EĞT. VE ARŞ. HST. ANES. VE REA KLİNİĞİ 1 FATİH SULTAN MEHMET EĞT. VE ARŞ. HST. GENEL CERRAHİ KLİNİĞİ 2
Orta şiddetli ağrı ile karakterize inguinal hernilerde ameliyat sırası lokal anestezik ile yapılan subfasial ve/veya subkutan yarayeri infiltrasyonu ile postoperatif analjezi süresi uzatılabilir. Opioid ve/veya nonsteroidantiinflamatuar ilaç gereksinimi azalır ve bunların olası sistemik yan etkilerinden korunmuş olunur. Çalışmamızda, hasta kontrollü inguinal sinir bloğu ile intravenöz opioid infüzyonunu karşılaştırarak; basit, güvenilir, ucuz yolla etkili bir postoperatif ağrı yönetimi amaçladık.
Çalışmaya, 20-70 yaş, ASAI-II, genel anestezi altında inguinal herni onarımı yapılan 30 hasta alındı. Hastalar iki gruba ayrılarak, 1. Grupta, ameliyatta ilioinguinal-iliohipogastrik sinir komşuluğuna bir adet, minivak drenden elde ettiğimiz çok delikli kateter yerleştirildi ve ameliyat bitiminde kateterden 25mg %0.5 bupivakain verildi. Sonraki uygulamalar için kateter, ağrı pompasına bağlanarak, hasta ağrısı oldukça, düğmeye basınca 25mg bupivakain gidecek ve pompa 2.5 saat kilitli kalacak şekilde ayarlandı. 2.grupta ise pompadan intravenöz tramadol 14mg/saat sürekli gidecek şekilde ayarlandı. Hastalarda; 30., 60. dakika, 2., 4., 8., 12., 24. saatlerde vizüel ağrı skoru (VAS), hemodinamik parametreler, yan etkiler ve ek analjezik gereksinimi kaydedildi. VAS>5 olduğunda diklofenaksodyum intramuskuler olarak uygulandı.
Gruplar arası VAS’lar karşılaştırıldığında VAS30 ve VAS60 Grup1 için anlamlı olarak düşüktü (p=0.024, p=0.030). VAS2, 4, 8, 12, 24. saatler, hemodinamik parametreler, yan etkiler ve ek analjezik gereksinimi açısından anlamlı farklar saptanmadı.
İnguinal herni ameliyatlarında, lokal anestezik ile yapılan ilioinguinal-iliohipogastrik blok analjezisinin; NSAİİ kullanamayan ve opioidlerin sistemik yanetkilerinden sakınılması gereken hastalarda bu yöntemler kadar etkin, yan etkisi az, yara yerinin lokal infiltratif analjezisi için üretilmiş hazır aparatlara göre düşük maliyetli ve standart yöntemlerin uygun bir alternatifi olduğu kanaatindeyiz.
|