PREGABALIN’IN, LUMBAR INTERLAMINER EPIDURAL KORTIKOSTEROID ENJEKSIYONU SONRASI, AĞRI SKORLARI ÜZERINE ETKILERI
A.YEKTAŞ
1, F.GÜMÜŞ
1, E.BELLİ
1, K.ERKALP
1, A.ALAGÖL
1
BAĞCILAR EĞITIM VE ARAŞTIRMA HASTANESI 1
Epidural kortikosteroidler disk hernisi (Bulging, Protrüzyon) tedavisinde endikedir. Pregabalin antikonvülsan bir ilaçtır ve nöropatik ağrının tedavisinde endikedir. Radiküler ağrı ise nosiseptif ve nöropatik komponentler içeren miks bir ağrıdır. Bizde bu çalışmada lumbar disk hernisi (Bulging, Protrüzyon) olan hastalarda epidural kortikosteroid uygulaması sonrası ağrı skorlarının pregabalin aracılığı ile düşürülerek, lomber disk hernisi nedeni ile opere olacak ve fizik tedavi gerektirecek hasta sayısını azaltmak ve Analjezik kullanımını azaltarak, maliyeti, analjeziklere ve cerrahiye bağlı komplikasyonları ve iş gücü kaybını azaltmaktır.
Altı aydan kısa süreli radiküler ağrı ile polikliniğe başvuran, MRI de disk herniasyonuna bağlı kanal darlığı olan, düşük ayak ve ilerleyici nörolojik kaybı olmayan hastaların demografik verileri, semptom süreleri, nörolojik muayene bulguları kaydedilecek ve vizüel analog skala (VAS) kullanılarak ağrı değerlendirilmesi (Vizüel analog skalası 0 cm hiç ağrı yok, 10 cm bilinen en şiddetli ağrı) gerçekleştirildi. Hastalar 50 şer kişilik 2 gruba ayrıldı. Grup K ve Grup P ye disk hernisinin olduğu aralıkdan epidural aralığa girilerek 80 mg triamsinolon, 10 mg bupivakain 10 ml volüm içerisinde yapıldı. Grup P ye işlem yapılmadan önce 2*75 mg pregabalin oral başlandı ve işlem sonrası 1. aya kadar kullandırıldı. Her iki gruptaki hastaların 1. hafta ve 1. aydaki VAS skorları sorgulanarak kaydedildi. Altı aydan kısa süreli radiküler ağrı ile polikliniğe başvuran, MRI de disk herniasyonuna bağlı kanal darlığı olan, düşük ayak ve ilerleyici nörolojik kaybı olmayan hastaların demografik verileri, semptom süreleri, nörolojik muayene bulguları, vizüel analog skala (VAS) kullanılarak ağrı değerlendirilmesi (Vizüel analog skalası 0 cm hiç ağrı yok, 10 cm bilinen en şiddetli ağrı) gerçekleştirilecek.VAS skorları < 4 olduğunda işlem başarılı olarak kabuledildi. VAS > 4 ise işlem 1 ay sonra 2. kez tekrarlandı. VAS tekrar > 4 ise hastanın bu işlemden fayda görmüyeceğine karar verildi.
Gruplar arasında yaş, cinsiyet, boy açısından farklılık yoktu. P > 0,05 Birinci hafta ve 1. ay VAS skorları Grup P de Grup K ya göre istatistiksel olarak anlamlı düşüktü. P < 0,05 Grup K da 2. enjeksiyon sonrası VAS > 4 olduğundan 2 hasta işlemden fayda görmedi ve cerrahiye gerek duyuldu. Grup P de 4, Grup K da 10 hastaya 1. ayda 2. enjeksiyon yapılması gerekti.
Radiküler ağrı nosiseptif ve nöropatik komponentler içeren miks bir ağrıdır. Epidural kortikosteroidler disk hernisi (Bulging, Protrüzyon) tedavisinde endikedir. Oluşan iflamasyon ve ödemi engelleyerek ve de güçlü bir analjezik olmasından dolayı klinik bulguların düzelmesine neden olur. Pregabalin nöropatik ağrı tedavisinde endikedir. Disk hernisindeki radiküler ağrı nöropatik komponentide olan miks tipte bir ağrıdır. Bizde Pregabalin ile epidural kortikosteroidi birlikte kullanarak hastaların VAS skorlarını kalıcı ve uzun süreli düşürmeye çalıştık. Sonuçta Pregabalin kullanan grupta 1. hafta ve 1. aydaki VAS skorları istatistiksel olarak anlamlı düşük çıktı. Uzun süreli değerlendirmeler henüz yapılmadı.
|