İlgili bildiri özeti aşağıda dikkatinize sunulmuştur. Bildiri özetini ilgili linkler aracılığı ile yazdırabilir, pdf doküman olarak kaydedebilir yada kabul yazısı alabilirsiniz.

PDF Kaydet Yazdır
Kongre Program

Tark 2012

P-69

YOĞUN BAKIM HASTALARINDA POZİSYON DEĞİŞİKLİKLERİNİN SOLUNUM MEKANİKLERİ, OKSİJENASYON İNDEKSİ VE HEMODİNAMİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

İ.KILIÇ 1, S.GÜRSOY 1, AC.İSBİR 1, C.DÜGER 1, K.KAYGUSUZ 1, İÖ.KOL 1, C.MİMAROĞLU 1


CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANESTEZİYOLOJİ VE REANİMASYON AD 1

Bu çalışmada yoğun bakım hastalarında pozisyon değişikliklerinin solunum mekanikleri, oksijenasyon indeksi ve hemodinami üzerine etkileri araştırıldı.

Bu çalışma etik kurul ve hasta yakınlarının onayı alındıktan sonra yaşları 18-65 arasında solunum yetmezliği sebebiyle entübe ve yapay solunum cihazına bağlı 40 hasta (SVH, kafa travması, SAK ve KOAH) üzerinde yapıldı. Morbid obez, torasik deformitesi olan, pozisyon verilmesine engel teşkil eden yaralanması olanlar, yüz cerrahisi geçiren, abdominal distansiyonu, sepsis, ARDS ve akciğer enfeksiyonu olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Çalışma kontrollü mekanik ventilasyon modunda ventile edilen hastalarda yapıldı. Çalışma esnasında mod, solunum sayısı, FiO2, I/E oranı ve tidal volüm değişikliği yapılmadı. Değişiklik yapılması gereken hastaların çalışma dışı bırakılması planlandı. Ölçümler supin, fowler, sağ ve sol lateral pozisyonlarında yapıldı. Her pozisyonda havayolu direnci (Raw), dinamik kompliyans (cdyn), tepe havayolu basıncı (PIP), ortalama havayolu basıncı (MAP), ent-tidal karbondioksit (EtCO2), sistolik (SAB), diyastolik (DAB) ve ortalama arter basıncı (OAB), kardiyak output (CO), kardiyak indeks (CI), strok volüm (SV), kalp atım hızı ve kan gazları kaydedildi. Ölçümler kısmi CO2 geri-solumalı (partial CO2 rebreathing) yöntemle yapıldı. İstatistiksel değerlendirmede tekrarlı ölçümlerde Varyans analizi, Bonferroni testi ve Kikare testi uygulandı.Yanılma düzeyi 0.05 olarak alındı.

Supin pozisyonundan fowler, sağ ve sol lateral pozisyonlarına geçilmesi solunum mekaniklerinde istatistiksel bir farklılığa neden olmadı. Pozisyon değişiklikleri kan gazları ve oksijenasyon indeksinde anlamlı bir değişiklik oluşturmadı. Sol yan pozisyona geçildiğinde ilerleyen saatlerde SAB ve OAB ında hafif fakat anlamlı düşüş gözlendi. Sağ yan pozisyona geçildiğinde 1. saatte SAB ında,  4. saatte DAB ında hafif fakat anlamlı düşüş gözlendi (p<0.05). Pozisyon değişiklikleri CO, CI ve kalp atım hızında istatistiksel bir farklılığa yol açmadı

ARDS ve enfeksiyon gibi tek ya da çift taraflı akciğer patolojisi olmayan yoğun hastalarında supin pozisyonundan fowler, sağ ve sol lateral pozisyonlarına geçilmesi solunum mekanikleri, oksijenasyon indeksi, kan gazları ve hemodinamik verilerde olumlu ya da olumsuz bir değişiklik oluşturmamıştır.